Het is nat + warm = alles groeit weelderig. Zoals op veel plaatsen zijn er ook op ons veld horden slakken die zich te goed doen aan de frisse jonge blaadjes… Njam,njam….☺ We oogsten, plukken, verzamelen ze, maar voorlopig kunnen we niet winnen.
Maar, we mogen niet klagen. De lente zit in de lucht, we voelen het aan de goesting om buiten te zijn. Het erf herleeft: we horen kinderstemmetjes op de binnenkoer, er zitten naarstige zaaiers en planters aan de lange tafel, fietsers komen en gaan,… zo moet dat zijn.
Sinds kort blijft het op vrijdag stil in het waskot, want die dag is ons waskot een atelier voor creatieve werkzaamheden en wassen we niet. Wie graag eens langskomt om mee te doen: welkom! Breng je eigen handwerken mee of kom meedoen met wat wij hier doen.
Rond 10u gaan we van start maar het is een open atelier-moment: op vrijdag komt iedereen wanneer het hem/haar past.

Ondertussen wordt er verder geworsteld met slijk en stenen: de parking is in ontwikkeling.
Daarvoor maakten we een stukje van de muur aan de straatkant open. De tuin ligt er daardoor bij als oorlogsgebied, maar we voorzien beterschap tegen de zomer.

We zijn blij dat we na lang zoeken hier zijn beland. Of zoals onze oudste zoon het zegt: ‘Mama, ik wou dat we hier al altijd woonden vanaf dat ik geboren was’. Hij heeft in zijn korte leven al op vele plaatsen gewoond, maar we zijn het er allen over eens dat we hier thuis horen.
We zijn thuisgekomen. En dat voelt goed.

De inschrijvingen voor de zomer-4-daagse zijn geopend:
Voor de 6de keer op rij werken we 4 dagen lang samen op het veld en het erf, we voorzien lekkere maaltijden en gezelligheid voor de avonduren. We zorgen ervoor dat de vijver toegankelijk is, de bakoven in topvorm en de wilgenhut netjes gekapt. En nu jullie nog!    inschrijven 

 

ZAAL TE HUUR Je kan er gemakkelijk 25 tot 30 mensen zetten, er is een beamer en scherm en de mogelijkheid om koffie/thee te maken. Je zoekt een locatie om met je team of vereniging samen te komen? Laat maar weten!

De werkdagen gaan door op de 4de zaterdag van de maand. Wanneer starten die nu eigenlijk? Wel, vanaf 9.30u is er koffie/thee en om 10u verdelen we de taken en beginnen we eraan. Voor actuele info daarover en info over andere activiteiten verwijzen we naar de kalender op de website.

Volgende werkdag is op  22 juni 2024

AGENDA:
1 juni: Velt ecotuindagen: ook bij ons te bezoeken
18 – 21 juli: Zomervierdaagse – schrijf je in!  

Voor de activiteiten meld je je aan via info@abtshof.be zo weten we hoeveel mensen we mogen verwachten en kunnen we de dag/activiteit goed organiseren.

Dank u!

 

 

Lentenieuws

Eén zwaluw maakt de lente niet, dat wist april ons wel te verzekeren. Weer of geen weer, de voorbije weken organiseerden we een lentevuur, infosessies, fijne muziek-belevenissen en een ont-moetingsmoment. De koude kregen we ondertussen al uit onze kleren geschud, met veel goesting kijken we uit naar de vele momenten die de lente brengt.

De natuur wordt weer wakker, netels en paardenbloemen voorop! We maakten brandnetelsoep en bereidden de serres en de groentebedjes voor op nieuwe kiemen. De look die al een winter lang de serre bevolkt, mag stilaan plaats maken voor de tomaten. Dankzij WWOOF-ers Vanessa, Sarah en Louise kleuren ook onze groeitafels fris groen.

In de bouw gaat het goed vooruit. Ramen en deuren werden geplaatst, parket gelegd, isolatie gegoten en binnenmuren geplaatst. Onze studio boven de poort is officieel de afwerkingsfase binnengeslopen. Binnenkort mogen we schilderen en een keuken plaatsen.

In de bouwschuur maken we plaats voor iets nieuws en moet de oude graaninstallatie wijken…

Enkele keren per jaar organiseren we een Kerndag, een moment om met alle bewoners een volledige dag stil te staan rond een thema dat leeft in de groep. Deze keer werkten we rond Sociocratie, een organisatiemethode die efficiëntie en gelijkwaardigheid even hoog in het vaandel draagt. In plaats van in te boeten op het horen van iedereen om snel te beslissen (of omgekeerd), wil deze methode verschillende facetten bijeenbrengen om een organisatie of bedrijf flexibel en duurzaam te laten functioneren. Veel van deze principes zijn voor ons niet nieuw, maar oefening baart kunst!

Onze gemeenschappelijke keuken begaf het tijdens de paasvakantie. Veel volk, veel kindjes en veel honger zorgden voor de snelste keuken transformatie van de afgelopen 200 jaar. Kijk hierboven (of kom eens langs) voor het resultaat.

 

 

ZAAL TE HUUR. Je kan er gemakkelijk 25 tot 30 mensen zetten, er is een beamer en scherm en de mogelijkheid om koffie/thee te maken. Je zoekt een locatie om met je team of vereniging samen te komen? Laat maar weten!

De werkdagen gaan door op de 4de zaterdag van de maand. Wanneer starten die nu eigenlijk? Wel, vanaf 9.30u is er koffie/thee en om 10u verdelen we de taken en beginnen we eraan. Voor actuele info daarover en info over andere activiteiten verwijzen we naar de kalender op de website.

Volgende werkdag is op 25 mei 2024: we leggen een kruidenspiraal aan, zeer welkom!

AGENDA:
4 mei werken we samen in de tuin vanaf 10 u,
om 18 uur steken we de broodoven aan, een eigen baksel meebrengen mag zeker! (laat iets weten als je komt) 

Infomoment 2 (over de financiën en het juridische aspect) op 11 mei om 10 uur

1 juni: Velt ecotuindagen: ook bij ons te bezoeken

18 – 21 juli: Zomervierdaagse – meer info volgt snel 

Voor de activiteiten meld je je aan via info@abtshof.be zo weten we hoeveel mensen we mogen verwachten en kunnen we de dag/activiteit goed organiseren.

Danku!

Deze maand wisten we niet goed wat er gebeurde op ons domein! Van sneeuw naar de eerste maaltijd op de binnenplaats, een wervelwind aan gebeurtenissen.. We verwelkomden veel volk tijdens de krokusvakantie. Wwoofers, vrijwilligers, toekomstige bewoners en zelf mensen op studiereis.

Zalig om de observaties van anderen te mogen horen, hoe onze woonomgeving een leerplek mag zijn in alle betekenissen van het woord.

We maakten deze maand ook plaats voor creativiteit: Kris fleurt de zaal op met een plafondschildering in Michelangelo stijl, Matteo en Korneel bouwen heuse kastelen en we knutselen vogelhuisjes..

Een grote dankjewel aan alle helpers van deze maand: Maureen, Nicolaas, Miro, Eva, Kris, Jean en Fantine.

Bouw
We vierden in stijl de verhuis van Philippe en Sabrine naar hun afgewerkte unit. We wensen hen veel vreugde toe in hun nieuwe woonst!

We begonnen aan de bouw van een instrumentenatelier. Over enkele maanden zal onze ambachtenzone wat groter worden. Zoals we steeds in onze infosessies zeggen: “Het Abtshof, dat is meer dan wonen alleen!”


Verder vernisten we nog trappen, installeerden we keukens, plantten we bloembollen, maakten we soep en mochten we genieten van prachtige vogelfoto’s uit verre landen die Rik en z’n broer aan ons voorstelden. De maand maart is trouwens de laatste maand om te komen genieten van onze Soep met Bôkes, vrijdag vanaf 12 uur.

Verder geven we jullie graag een lees-tip mee.
In trends verscheen onlangs het artikel ‘Kansen en Hindernissen voor Wooncoöperaties’,
een interessante blik op wat wooncoöperaties kunnen betekenen voor de toekomst van het wonen in België

ZAAL TE HUUR. Je kan er gemakkelijk 25 tot 30 mensen zetten, er is een beamer en scherm en de mogelijkheid om koffie/thee te maken. Je zoekt een locatie om met je team of vereniging samen te komen? Laat maar weten!

AGENDA (update info te checken op de website):

  • Infomoment 2: (voor mensen die het project al wat kennen, over financiën en het juridische aspect) op 23 maart om 14 uur
  • Infomoment 1: 20 april (over het algemene project) dit is een bijzonder evenement in het kader van de reeks ‘Samenhuizen bezoekt’, inschrijven via

https://samenhuizen.be/nl/activiteiten/samenhuizen-bezoekt-het-abtshof

De werkdagen gaan door op de 2de en 4de zaterdag van de maand. Wanneer starten die nu eigenlijk? Wel, vanaf 9.30u is er koffie/thee en om 10u verdelen we de taken en beginnen we eraan. Voor actuele info daarover en info over andere activiteiten verwijzen we naar de kalender op de website.

Volgende werkdagen zijn op 9 en 23 maart 2024

! Voor de activiteiten meld je je aan via info@abtshof.be zo weten we hoeveel mensen we mogen verwachten en kunnen we de dag/activiteit goed organiseren. Dank daarvoor.
Ons adres: Thewitstraat 17, 3891 Borlo www.abtshof.be Volg ons op Facebook!

Kwamen in januari bij ons aan: trappen, fijn bezoek, sneeuw en werkplezier!

Na een deugddoende winterpauze (waar we onszelf beloofden om écht niet te vergaderen) zijn we er volop ingevlogen. De koude dagen brengen ons dichter bijeen, extra tijd om projecten, ideeën en dromen samen te leggen voor een mooi en vruchtbaar nieuw jaar.

Eén van deze initiatieven is al van start gegaan: Soep met Bôkes, gezellig samen soep drinken op vrijdagmiddag. Allen welkom in onze grote zaal!

Veld
De sneeuw zorgt voor een groeipauze in de moestuin. De bedden liggen er proper bij en de grond is aan het bekomen van het productieve najaar. In de serre genieten we nog van een laatste streepje groene, prachtige spinazie. Met veel liefde ingezaaid, zorgt ze voor een fris slaatje op ons bord. De kippen konden minder van de sneeuw genieten. Zo’n vreemd fenomeen vertrouwden ze toch niet helemaal en ze bleven er zo ver mogelijk vandaan. Enkele dappere dames durfden hun poten uit te strekken, maar zochten al snel het warme hok weer op.

Bouw
De woning waar Philippe en Sabrine in zullen wonen (voor de kenners: unit 12), zit in de afwerkingsfase. Er werd deze maand geverfd, behangen, plinten geplaatst en trappen behandeld. Veel werk dat met een ongelooflijk oog voor detail en veel liefde volbracht werd.
We staan nu op enkele dagen van de verhuis en kijken uit naar deze mooie verwezenlijking

Januari bracht ook de nodige afbraakwerken. Muren, plafond, oude tegels en vloeren, alles moest eruit! Een gebouw voorbereiden op verbouwingen brengt steeds wat verrassingen met zich mee. Hoewel een volledige afbraak van alle structuren niet in onze plannen zat, dwong de staat van de tussenverdieping ons tot een nieuwe aanpak.


ZAAL TE HUUR. Je kan er gemakkelijk 25 tot 30 mensen zetten, er is een beamer en scherm en de mogelijkheid om koffie/thee te maken. Je zoekt een locatie om met je team of vereniging samen te komen? Laat maar weten

AGENDA (update info te checken op de website):

  • Infomoment 1 (over het algemene project) op 24 februari om 14 uur
  • Infomoment 2 (over de financiën en de juridische aspect) op 23 maart om 14 uur

De werkdagen gaan door op de 2de en 4de zaterdag van de maand. Wanneer starten die nu eigenlijk? Wel, vanaf 9.30u is er koffie/thee en om 10u verdelen we de taken en beginnen we eraan. Voor actuele info daarover en info over andere activiteiten verwijzen we naar de kalender op de website.

Volgende werkdagen zijn op 10 en 24 februari 2024

 Dank aan de opmerkzame lezers van vorige maand, geen enkel foutje ontglipt jullie aandacht. Dat de Sint jullie moge belonen! (en tot snel op de juiste data)

! Voor de activiteiten meld je je aan via info@abtshof.be zo weten we hoeveel mensen we mogen verwachten en kunnen we de dag/activiteit goed organiseren. Dank daarvoor.

Ons adres: Thewitstraat 17, 3891 Borlo www.abtshof.be    Volg ons op Facebook!