Deze maand kwam er alweer heel wat volk over de vloer op Het Abtshof. Fijne Wwoofers, lieve mensen van veraf en dichtbij, bezoekers en aannemers die zorgen voor leven op de binnenplaats. Al moeten we eerlijk toegeven dat niets ons zo blij maakte als de terugkeer van de zwaluwen, we hopen op wat warmere dagen!

Bouw
De gezinswoningen in de oude varkensstal zien er meer en meer uit als huisjes. De gaten in de muur voor ramen en deuren zorgen voor letterlijke en figuurlijke openheid, al is het toch wat eng om een hele muur te zien verdwijnen. We zijn dankbaar voor de grote expertise van alle mensen die hier de handen voor uit de mouwen steken, het uitzicht vanuit deze leefruimtes zal zijn om “U” tegen te zeggen.

Veld
April is de maand van het groen groener groenst in de tuin, we planten en zaaien zomergroenten en kunnen al genieten van hopen sla. De spinazie, peterselie, eerste broccoli, kervel en waterkers zijn al oogstklaar en dankzij de fijne werkdag ziet de moestuin er prachtig uit! We denken ook aan de bijtjes en maken extra ruimte vrij voor bloemen en bij-vriendelijke planten. Al die groeiende plantjes hebben zorg en aandacht nodig, een ongelooflijke dankjewel aan Ward die deze maand twee weken kwam Wooffen!

VZW Hof van Borlo
We ontwaken uit onze winterslaap en hopen op mooi weer voor evenementen. We organiseren een lezing over uilen en valken, gegeven door Eddy Gadeyne. Deze prachtige dieren maken deel uit van onze coöperatie en we nodigen jullie allen uit om hen beter te leren kennen. Wie weet komt onze kerkuil ook tevoorschijn. De lezing gaat door in onze zaal op zaterdag 17 juni 2023 om 14 uur. Bijdrage is 3 euro, er is achteraf ook naslagwerk te koop.

ZAAL TE HUUR. Je kan er gemakkelijk 25 tot 30 mensen zetten, er is een beamer en scherm en de mogelijkheid om koffie/thee te maken. Je zoekt een locatie om met je team of vereniging samen te komen? Laat maar weten!

AGENDA (update info te checken op de website):

 • Samenhuizendag 27 mei: infomoment met rondleiding om 10u30, 14u en 17u meer info op de website van Samenhuizen: https://www.samenhuizen.be/nl/samenhuizendag Bezoek ons project of een ander cohousing initiatief, inspiratie gegarandeerd!
 • Ferm Boerenmarkt 4 juni
 • Infosessie 2: 25 juni om 10 u
 • Zomervierdaagse van 19 tot 22 juli: meer info volgt De werkdagen gaan door op de 2de en 4de zaterdag van de maand. Wanneer starten die nu eigenlijk: wel, vanaf 9.30u is er koffie/thee en om 10u verdelen we de taken en beginnen we Voor actuele info daarover en info over andere activiteiten verwijzen we naar de kalender op de website.

Volgende werkdagen zijn op 13 en 27 mei 2023

! Voor de activiteiten meld je je aan via info@abtshof.be
zo weten we hoeveel mensen we mogen verwachten en kunnen we de dag/activiteit goed organiseren.

Dank daarvoor.

Ons adres: Thewitstraat 17, 3891 Borlo www.abtshof.be

Volg ons op Facebook!

 

De lente is in het land! Ook al blijft de sneeuw nog wat hangen, de planten en dieren om ons heen laten soms stil en soms luid weten dat er nieuw leven aankomt.

Bouw
Het vele werk aan de houtskeletbouw gaat met rasse schreden vooruit en de balken staken uit alle kanten van het gebouw, hoog tijd voor wat baksteenwerk. De veldkant kreeg een raamopening bij, de stenen werden gekuist (zonder zeep, wel met beitels), en opnieuw gebruikt om andere muren op te metsen. Moeilijk om uit te leggen, prachtig om te zien!

Veld
Na een volle week met slechts één enkele bloeiende boom, begint de rest van de boomgaard door te hebben dat het nu echt wel een goed idee is om bloemen aan te maken. Langzaam maar zeker zien we de bloesems verschijnen, nu de zon nog.. De serre is ook in groei-modus gesprongen, look, wortelen, sla, warmoes en verlegen koolplantjes duiken overal op. Als je goed genoeg kijkt, zie je ze groeien!

Atelier
Na het verzamelen van de nodige vergunningen, dromerig tekenen van talloze plannetjes, creatief zoeken (en vinden) van materiaal, het bouwen, schilderen, bijschaven, timmeren èn ramen lappen, was ons eerste atelier eindelijk klaar. Nog net deze maand zijn de machines van houtartiest Jakob toegekomen en konden we deze plek inhuldigen met een gezellig aperitiefje. We wensen hem ongelooflijk veel succes toe en hopen dat deze plek inspirerend werken mag.

Bewoners
Ook al zijn we nog volop aan het bouwen aan onze nieuwe woningen, hun nieuwe bewoners raken stilaan bekend! Liene, Raffaello en hun kindjes tekenden deze maand hun contract om op Het Abtshof te komen wonen.

VZW Hof van Borlo
Na enkele maanden Soep met Bôkes, waar we op vrijdag samen heerlijke soep aten, is het tijd voor iets nieuws. We nodigen jullie allen uit op een lezing over gezonde voeding gegeven door Steve Dewindt . We focussen op gezondheid, hoe onze voeding de laatste jaren veranderde en hoe jouw voeding je gezondheid kan ondersteunen.
Welkom op donderdag 6 april om 20u, vrije bijdrage.

ZAAL TE HUUR. Je kan er gemakkelijk 25 tot 30 mensen zetten, er is een beamer en scherm en mogelijkheid om koffie/thee te maken. Je zoekt een locatie om met je team of vereniging samen te komen? Laat maar weten!

AGENDA (update info te checken op de website):
De werkdagen gaan door op de 2de en 4de zaterdag van de maand. Wanneer starten die nu eigenlijk: wel, vanaf 9.30u is er koffie/thee en om 10u verdelen we de taken en beginnen we eraan. Voor actuele info daarover en info over andere activiteiten verwijzen we naar de kalender op de website.

 • Volgende werkdagen zijn op 8 en 22 april 2023
 • Infosessie 2: 26 april over het financieel plaatje van Het Abtshof om 17 u
 • Infosessie 1: 27 mei over het project in het algemeen
 • Infosessie 2: 25 juni om 10 u

 ! Voor de activiteiten meld je je aan via info@abtshof.be zo weten we hoeveel mensen we mogen verwachten en kunnen we de dag/activiteit goed organiseren.

Dank daarvoor. Ons adres: Thewitstraat 17, 3891 Borlo www.abtshof.be

Volg ons op Facebook!

 

Nu de dagen merkbaar langer worden en we genieten van de eerste zonnestralen, komen de vruchten van al ons winter-werk langzaam naar boven. Februari is de maand van de voorbereiding en die groeit stilaan naar het licht..
Veld
De winterbroccoli werd geplant, de bessen gesnoeid, de look staat mooi en het lijstje zal de komende maanden terug groeien! We haalden de aardperen uit de grond en hadden (ondanks de woelratjes) 3 volle bakken lekkers. Goede recepten voor aardpeer zijn welkom, we zijn nog niet allemaal vertrouwd met de groente. Grote dankjewel aan WWOOFster Alessandra voor de hulp in de tuin en de fijne momenten, goede reis!

Bouw
   

De aannemers, bewoners, vrijwilligers en vele curieuze-neuzen hebben deze maand een hoop boomstammen zien verschijnen op onze binnenplaats. Doorheen al dat bos bleven we de bomen wel zien, en die veranderden al snel in planken van verschillende lengtes en diktes. Een deel gebruiken we nu al, een deel laten we drogen voor volgende projecten.

Onze houtskeletbouw in de vroegere varkensstal schoot als een paddestoel uit de grond. Het ging zodanig snel dat de balken door het dak kwamen en de pannen eraf vlogen.

Warme oproep: Het Abtshof zoekt financiering!
Het Abtshof is een coöperatieve vennootschap (CV) die een project voor gemeenschappelijk wonen heeft opgezet in een historische vierkantshoeve in Borlo. Voor de financiering van de 2de bouwfase zijn we nu op zoek naar kredietverschaffers die via een WinWin lening het project verder kunnen ondersteunen.

Wat is een WinWin lening?
Via de WinWin lening van PMV moedigt de Vlaamse overheid particulieren aan om een achtergestelde lening te verstrekken aan kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s). CV Het Abtshof wil via deze WinWin lening tot € 225.000 krediet verkrijgen bij vrienden en sympathisanten. In 2019 werd bij de opstart van de 1e bouwfase op dezelfde manier reeds € 75.000 opgehaald.

Wie kan zo’n lening geven?
Elke particulier op zoek naar een interessante investering.

Waarvoor wordt je geld gebruikt?
Het Abtshof is een ecologisch, duurzaam en toekomstgericht project, op onze site staat een pracht van een vierkantshoeve, die we nu omvormen naar wooneenheden voor geëngageerde en diverse mensen. Het geld dat we ophalen zal dienen voor de renovatie van de vleugel waar we nog 8 woningen plannen.

Welke voordelen zijn eraan verbonden voor jou?
– fiscaal voordeel: jaarlijks belastingkrediet van 2,50% op het openstaande kapitaal van de Winwinlening
– jaarlijkse interest van 2,65%
– je steunt een ecologisch en toekomstgericht project

Welke voordelen haalt Het Abtshof uit deze financiering?
– door een goede mix van financiering maken we ons project sterker
– banken verhogen hun interest, deze weg is ook voor ons interessant

Op welke voorwaarden moet je letten?
– Het bedrag dat je leent aan Het Abtshof is minimum € 10.000, maximaal €75.000.
– De looptijd van de WinWin lening is 10 jaar. Terugbetaling kan op jaarlijkse basis of na de looptijd van de lening.
– De intrestvoet bedraagt 2,65%
– De leningen worden allemaal opgestart in mei of juni 2023 (dit om een goede administratieve opvolging te kunnen garanderen)
– Als kredietgever mag je geen bestuurder zijn van Het Abtshof
– Aandeelhouders mogen wel geld lenen aan Het Abtshof, zolang ze niet meer dan 5% van de aandelen bezitten

Opgelet!
Er
is een maximum bedrag dat we via deze weg mogen ophalen.
Heb je interesse, laat snel iets weten en dan praten we verder!
Philippe Bouillon, Financieel-Juridische werkgroep: p.bouillon@skynet.be – 0473/ 45 79 65
info@abtshof.be of via jouw persoonlijke contactpersoon in Het Abtshof voor meer info over de mogelijkheden, werking en voorwaarden van de WinWin lening, lees de site:
https://www.pmv.eu/product/winwinlening/
https://www.vlaanderen.be/voordelige-lening-voor-ondernemingen-winwinlening

ZAAL TE HUUR. Je kan er gemakkelijk 25 tot 30 mensen zetten, er is een beamer en scherm en mogelijkheid om koffie/thee te maken. Je zoekt een locatie om met je team of vereniging samen te komen? Laat maar weten!

AGENDA (update info te checken op de website):

De werkdagen gaan door op de 2de en 4de zaterdag van de maand. Wanneer starten die nu eigenlijk: wel, vanaf 9.30u is er koffie/thee en om 10u verdelen we de taken en beginnen we eraan. Voor actuele info daarover en info over andere activiteiten verwijzen we naar de kalender op de website.

 • Volgende werkdagen zijn op 11 en 25 maart 2023
 • Infosessie 1 op 11 maart 2023 om 14 uur
 • Vanaf vrijdag 06/01 tot de paasvakantie organiseren we wekelijks een pop-up: “Soep & Bôkes”, tussen 12 en 14u, in de zaal. We maken verse soep met brood voor diegenen die willen, tegen een kleine bijdrage. Ben je in de buurt en heb je zin in verse soep en een babbel?,… kom maar af!

! Voor de activiteiten meld je je aan via info@abtshof.be zo weten we hoeveel mensen we mogen verwachten en kunnen we de dag/activiteit goed organiseren.
Dank daarvoor. Ons adres: Thewitstraat 17, 3891 Borlo www.abtshof.be
Volg ons op Facebook!

! Voor de activiteiten meld je je aan via info@abtshof.be zo weten we hoeveel mensen we mogen verwachten en kunnen we de dag/activiteit goed organiseren.

Dank daarvoor. Ons adres: Thewitstraat 17, 3891 Borlo www.abtshof.be
Volg ons op Facebook!

 

We zijn hier alvast het jaar in gevlogen! Na een welverdiende pauze om goed te genieten van alle eindejaarsfeesten, begint het gewone leven weer. Alhoewel, gewoon is het op Het Abtshof zelden.

We startten dit jaar met een nieuw initiatief: Soep met Bôkes. Elke vrijdag (tot aan de paasvakantie) verwelkomen we de buurt, vrienden en kennissen om te genieten van een lekkere kom soep. Zo houden we de deuren van onze grote poort open, we willen aan de gemeenschap bouwen en verbonden zijn met de mensen rondom. Iedereen van harte welkom!

Veld
Onze wintermoestuin lag er nog nooit zo prachtig bij, dankzij het vele werk van onze WOOFFster Hendriekje is de serre netjes en krijgen de zaaibedden een verzorgde rand. Nu het winter is kunnen we ook kruiden en ander groen planten om onze moestuin zowel praktisch als prachtig te maken. De zaden werden gesorteerd, klaar voor een nieuw groeiseizoen (stiekem verlangen we al naar een courgette of twee).

Bouw
De schuur ondergaat ook grote veranderingen. Het ambachtelijk houtatelier zal er hopelijk snel volledig staan. Een heuse metaalconstructie wordt daar de basis van, robuuste metalen profielen en laswerk zorgden hier al voor indrukwekkende taferelen. Ook het hout voor enkele van de nieuwe woningen verfraait nu al onze binnenplaats, dat februari zacht weer moge brengen voor de vele mensen die bij ons buiten aan de slag moeten!

Infosessies
In 2023 starten we ook opnieuw met onze infosessies. Op 25 februari willen we alle geïnteresseerden uitnodigen voor onze herwerkte presentatie. Door een veranderende wereld, is het al even geleden dat we hier nieuwe mensen voor ontvingen. Als je meer over het project wil te weten komen, waar we naartoe willen, hoe we begonnen zijn, is dit het perfecte moment! Laat even weten of je komt via info@abtshof.be.

ZAAL TE HUUR. Je kan er gemakkelijk 25 tot 30 mensen zetten, er is een beamer en scherm en mogelijkheid om koffie/thee te maken. Je zoekt een locatie om met je team of vereniging samen te komen? Laat maar weten!

AGENDA (update info te checken op de website):
De werkdagen gaan door op de 2de en 4de zaterdag van de maand. Wanneer starten die nu eigenlijk: wel, vanaf 9.30u is er koffie/thee en om 10u verdelen we de taken en beginnen we eraan. Voor actuele info daarover en info over andere activiteiten verwijzen we naar de kalender op de website.

 • volgende werkdagen zijn op 11 en 25 februari 2023
 • Vanaf vrijdag 06/01 tot de paasvakantie organiseren we wekelijks een pop-up: “Soep & Bôkes”, tussen 12 en 14u, in de zaal. We maken verse soep met brood voor diegenen die willen, tegen een kleine bijdrage. Ben je in de buurt en heb je zin in verse soep en een babbel?,… kom maar af!

! Voor de activiteiten meld je je aan via info@abtshof.be zo weten we hoeveel mensen we mogen verwachten en kunnen we de dag/activiteit goed organiseren.

Dank daarvoor. Ons adres: Thewitstraat 17, 3891 Borlo www.abtshof.be
Volg ons op Facebook!