Stilaan komt de koude over het land. We gaan in (relatieve) rust.

Of toch niet:
Het was even geduld oefenen, maar de bouwvergunning voor bouwfase 2 werd helemaal goedgekeurd! Reden voor een feestje! In fase 2 verbouwen we de tuinkant naar 8 woningen, waarvan de kleinste een studio is en de grootste een gezinswoning. In totaal zullen er 13 woningen op de site zijn. We zijn (bijna) klaar voor alweer een verbouwjaar.

In de categorie bouwen, verbouwen, verhuizen
De gigantische mazouttank in de schuur is weg. Het was een spannende ‘verwijdering’ maar de schuur staat er nog, er zijn geen verpletterde bewoners en er is ruimte voor het ambachtelijk houtatelier dat er aan komt! Dit jaar nog starten graaf- en grondwerken in de schuur.

Het voorlopig naaiatelier krijgt vorm. De stofjes liggen geduldig te wachten. Breimachine, naaimachine, kniptafel, bewoners met goesting,… check!

Veld
We hadden een paar creatieve werkdagen deze maand met nieuwe aanplant van bomen, verwerken van de allerlaatste tomaten, leegmaken van de varkensstal, veel opruimwerk in de tuin… Dank aan alle helpende handen. We genieten er nog van.

En ook nog
Op een regenachtige zondag keken we naar foto’s van (al) 5 jaar Het Abtshof. Benieuwd ? Zie onze Facebook pagina.

Op zaterdag 10 december zijn we met een infostand aanwezig op de jaarlijkse Trefdag van Samenhuizen, dit jaar in Mechelen. Er zijn boeiende workshops en lezingen en 25 diverse infostands, zie programma. Kom maar af!

Bladmonsters gespot op de binnenkoer!

ZAAL TE HUUR. Je kan er gemakkelijk 25 tot 30 mensen zetten, er is een beamer en scherm en mogelijkheid om koffie/thee te maken. Je zoekt een locatie om met je team of vereniging samen te komen? Laat maar weten!

AGENDA (update info te checken op de website):
De werkdagen gaan door op de 2de en 4de zaterdag van de maand. Wanneer starten die nu eigenlijk:
wel, vanaf 9.30u is er koffie/thee en om 10u verdelen we de taken en beginnen we eraan. Voor actuele info daarover en info over andere activiteiten verwijzen we naar de kalender op de website.

 • Nog één werkdag te gaan dit jaar: zaterdag 10 december.
 • Maar, op dezelfde dag: Trefdag Samenhuizen in Mechelen, waar we aanwezig zijn met een infostand.
 • Vanaf vrijdag 06/01 tot de paasvakantie organiseren we wekelijks een pop-up: “soep & bôkes”, tussen 12 en 14u, in de zaal. We maken verse soep met brood voor diegenen die willen, tegen een kleine bijdrage. Ben je in de buurt en heb je zin in verse soep en een babbel?,… kom maar af!

! Voor de activiteiten meld je je aan via info@abtshof.be zo weten we hoeveel mensen we mogen verwachten en kunnen we de dag/activiteit goed organiseren. Dank daarvoor.

Ons adres: Thewitstraat 17, 3891 Borlo
www.abtshof.be          Volg ons op Facebook!

Het thema van de maand is verhuizen. Intern verhuizen van de tuinvleugel naar de straatkant, verhuizen van overal een beetje richting Borlo. D.w.z. units afwerken aan hoog tempo: schilderen, plinten zetten, kasten monteren, lampen hangen, keukens kiezen, tegels zetten,… We kennen er alles van.
Het is aangenaam om ‘s avonds over de binnenkoer te lopen en licht te zien achter ramen die voorheen alleen maar donker waren. Het is ook tof om te praten met de buren, door het raam, van boven naar beneden en omgekeerd; samen naar de cinema, de klimaatbetoging, de dag van de coöperatie, het dorpscafé, een studiedag,… Het is dichtbij maar niet de hele tijd, het is nabij.

Op een zonnige oktoberdag lieten Jakob en Elise hun nieuwe huis inzegenen door een bevriende priester, met een flinke groep vrienden en familie als supporter. Een mooie start op Het Abtshof, we genoten er allemaal van!

De voorbije werkdag hebben we de voorbereidingen aangevat voor het toekomstig ambachtelijk houtatelier in de grote schuur. Die moest deels leeg (oh help!) gemaakt worden. De beweging was: de zolder van de paardenstal leegmaken en het overjaars hooi naar het veld voeren – de houten plankenvoorraad uit de grote schuur op de zolder leggen. Slepen en sleuren dus, via ladders. Dank aan alle dappere medewerkers voor het lenen van hun handen.
Nu moet de reuze-mazouttank nog ontmanteld worden… ∞
Veld
De laatste passata zit in potten, we verzamelden een mooie voorraad appelen en peren, we oogstten ongeveer 350kg aardappelen, … Stilaan geraakt het veld opgeruimd. In de serre groeien nog zoete aardappelen en verse loofah’s

Wat eten we deze week? Rode biet misschien? We vonden een exemplaar van 3,7kg!

Er zijn ook terug WWOOF-ers actief op het veld en het erf: welkom en dank aan Nathan en Hendriekje! ♥

Nieuw-nieuw-nieuw: vanaf nu hebben we een bibliotheek/stille ruimte! De vloer kreeg een ecologische linoleum aangemeten, de boekenkast wordt gevuld, hier en daar een zetel, stoel en tafeltje. We zijn klaar voor de lange winteravonden.

Voor wie het nog niet mocht weten: onze zaal kan ook gehuurd worden. Je kan er gemakkelijk 25 tot 30 mensen zetten, er is een beamer en scherm en mogelijkheid om koffie/thee te maken. Je zoekt een locatie om met je team of vereniging samen te komen? Laat maar weten!

AGENDA (update info te checken op de website):
De werkdagen gaan door op de 2de en 4de zaterdag van de maand. Wanneer starten die nu eigenlijk:
wel, vanaf 9.30u is er koffie/thee en om 10u verdelen we de taken en beginnen we eraan. Voor actuele
info daarover en info over andere activiteiten verwijzen we naar de kalender op de website.

 • De eerstkomende werkdagen vallen op de zaterdagen 12 en 26/11.
 • Kom ons bezoeken tijdens de EcoBouwers opendeur! We ontvangen jullie graag op zondag 13 november. Inschrijven via EcoBouwers.

! Voor de activiteiten meld je je aan via info@abtshof.be zo weten we hoeveel mensen we mogen verwachten en kunnen we de dag/activiteit goed organiseren. Dank daarvoor.

Ons adres: Thewitstraat 17, 3891 Borlo
www.abtshof.be
Volg ons op Facebook!

Het Abtshof op verkenning: op stap in Bokrijk, om de zomer af te ronden. Gezellig, zo zijn we.

En alweer een reden voor een feestje: we zijn een bewoner rijker want Evelien heeft de stap gezet naar Borlo! Welkom aan Evelien. Dat maakt dat we in een jaar tijd van 5 naar 12 bewoners zijn geevolueerd, met zowel 70-ers als 20-ers. Dat is superfijn en ook wel uitdagend, want je voelt met 12 mensen in 7 units meteen een nieuwe dynamiek. Bouwfase 1 is daarmee helemaal bewoond + nog 2 units in de oude gebouwen. Yes!

Wanneer bouwfase 2 start – voorzien voorjaar 2023 – kijken we terug uit naar nieuwe kandidaat-bewoners. Hou jullie gereed!

Het oogstfeest

Het was een onstuimige dag met een waterzonnetje en flinke regenbuien, maar de sfeer zat er wel in. Het werd een gezellige editie met rondleidingen, ♪ muziek ♬, een pompoendesserten-buffet, een veiling met echte Abtshof spullen, een poezie workshop, spelletjes, lekker eten, een volksdansje en natuurlijk: pompoenen! Leuk dat jullie er waren!

Extra: een pompoendessert-receptje voor de liefhebbers: TIKWINIK of zoete pompoenrolletjes met walnoten. Naar het schijnt een toppertje in de Bulgaarse keuken!

Ingredienten (voor 1 bakplaat vol):
• 250g filodeeg
• 500g pompoen, geschild en grof geraspt
• 125g suiker
• 1tl kaneel
• 20g boter
• 100g walnoten, grof gemalen
• zonnebloemolie om in te strijken en boter voor de bakvorm

Voor de afwerking: poedersuiker

Bereiding:
1. Smelt de boter en meng met de geraspte pompoen, suiker, kaneel en gemalen walnoten. Verwarm de oven voor op 180°
2. Bestrijk elk vel filodeeg met een beetje olie. Verdeel een eetlepel van de pompoenvulling in een enkele rechte lijn aan de zijkant van het vel en rol op. Leg in een beboterde platte bakvorm of op een met bakpapier beklede ovenplaat ingesmeerd met wat olie. Herhaal tot al het deeg en de vulling op zijn.
3. Bestrijk de rolletjes met een beetje olie. Bak ongeveer 30min tot de rolletjes goudbruin kleuren. Haal uit de oven en besprenkel met een beetje water. Dek af met een keukenhanddoek en laat afkoelen. Bestuif met poedersuiker.

Wil je meer recepten ontvangen of heb je zelf een goed recept? Geef ons een seintje!

Nieuw-nieuw-nieuw:

We hebben sinds kort een heuse voorraadkamer in de schuur. De wanden zijn recup deuren, de ingemaakte groenten en fruit zijn van eigen makelij, het rek staat al goed vol, … We zijn fier en klaar voor de wintermaanden.

AGENDA (update info te checken op de website):

De werkdagen gaan door op de 2de en 4de zaterdag van de maand. Wanneer starten die nu eigenlijk: wel, vanaf 9.30u is er koffie/thee en om 10u verdelen we de taken en beginnen we eraan. Voor actuele info daarover en info over andere activiteiten verwijzen we naar de kalender op de website. De eerstkomende werkdag valt op de zaterdag 8/10. De werkdag van 22/10 valt weg omwille van een interne ‘denkdag’. Ad hoc werkmomenten zullen aangekondigd worden via de Facebook pagina.

! Voor de activiteiten meld je je aan via info@abtshof.be zo weten we hoeveel mensen we mogen verwachten en kunnen we de dag/activiteit goed organiseren. Dank daarvoor.

Ons adres: Thewitstraat 17, 3891 Borlo
www.abtshof.be
Volg ons op Facebook!

We zitten nog wat na te puffen van deze uitzonderlijke zomer maar bereiden ook met een uitgebreide ploeg het najaar voor. Er wordt verhuisd op Het Abtshof: nieuwe bewoners nemen hun intrek maar ook materiaal en meubels in de opslagplaatsen worden herschikt voor een nieuwe periode. Het is niet het nieuwe schooljaar dat we voelen, maar iets dat er op lijkt.

Bouw
We zijn bijna helemaal aangesloten op de riolering. Tijdens de heetste dagen werd er een loopgracht gegraven tot aan de straat. Niet ideaal… Maar, nu is het bijna zover. Er wordt nog altijd ‘afgewerkt’: plinten, sponzen, schilderen, klinken, traptreden sappen,…. Het zijn kleine dingen en het vraagt soms meer werk dan je zou verwachten. Maar, we geven niet op, zo zijn we niet.

Veld
Het jaarlijkse Oogstfeest komt er aan op zaterdag 17 september. We voorzien zoals elk jaar een gezapig en gezellig programma van pompoenen oogsten, muziek, eten & drinken (aan democratische prijzen), spelen en gezellig samenzijn. We kijken er naar uit om jullie allen terug te zien! Opdat het voor iedereen een feest kan zijn zoeken we nog wat helpende handen. Je voelt het kriebelen om een shift mee te werken (vb. bediening aan bar of buffet, afwas verzamelen op de site, onthaal, …) op de dag zelf, of je helpt graag voorbereiden (site klaar zetten en voorbereidend koken) op vrijdag 16 of zaterdagvoormiddag? Laat het ons weten!

– Speciale Oogstfeest Oproep –

Tijdens het Oogstfeest maken we een dessertenbuffet met als thema “pompoen”: oranje, smakelijk en verrassend! Wie graag iets lekkers klaar maakt of zin heeft in een experiment om te proeven en delen, breng maar mee! We verzamelen de desserts in de zaal en stellen ze ter beschikking van de bezoekers. Wie wil kan recepten uitwisselen, uitleg geven,… het kan allemaal.

!!! Ter info: 17/09 is toevallig ook de European Day of sustainable communities

En verder:

 • kregen we dankzij toevallige ontmoetingen bezoek uit Italië en
 • werd er een heel werkjaar voorbereid op ons inspirerend veld.

AGENDA (update info te checken op de website):

De werkdagen gaan door op de 2de en 4de zaterdag van de maand. Voor actuele info daarover en info over andere activiteiten verwijzen we naar de kalender op de website.

 • Op zaterdag 17/09 is er de 4de editie van het Oogstfeest. Gratis inkom! Vanaf 14u.
 • In het weekend van 24 & 25/09 is er het Belgeco zomerweekend . Het gaat dit jaar door in Affligem. Wil je bijleren over eco-communities? Dan weet je waarheen dat weekend!
 • De eerstkomende werkdagen vallen op de zaterdagen 10 en 24/09. De werkdagen starten om 10u, vanaf 9.30u is er koffie/thee en verdelen we de taken.

! Voor al deze activiteiten meld je je aan

via info@abtshof.be of contactformulier (specifieer voor welk item je inschrijft) zo weten we hoeveel mensen we mogen verwachten en kunnen we de dag/activiteit goed organiseren. Dank daarvoor.

Ons adres: Thewitstraat 17, 3891 Borlo
www.abtshof.be
Volg ons op Facebook! 

                            

Weelde en overvloed zijn de woorden van de maand. Dit seizoen is indrukwekkend mooi, overal, maar zeker ook op Het Abtshof. De grassen staan te waaieren op het veld, de frambozen en aardbeien glunderen in de zon, de courgetteplanten zetten zich in de startblokken voor een uitbundige oogst, de aardappelplanten staan hoog en stevig, de waterlelies op de zwemvijver zijn present,…    Samengevat: WOW!

Mensen
Einde juni is er altijd onze jaarlijkse Algemene Vergadering. Die wordt in verschillende bestuurs- en kernvergaderingen voorbereid en heeft o.a. als onderwerp ‘goedkeuring van de cijfers van het voorbije werkjaar’ en ‘kwijting geven aan de bestuurders’. Dat is toch altijd een beetje spannend. We ontwikkelen dit project met de grootst mogelijke zorg voor de verschillende aspecten (ecologie, juridisch, centen,…) maar op een bepaald moment moet enerzijds de boekhouder, anderzijds alle aandeelhouders hun zegen geven over ons werk. We hebben ondertussen de cijfers samen bekeken en besproken en ze werden goed bevonden ☺♥ Dan kunnen we nu met verlof

Bouw
Of toch niet : want bouwfase 1 is nog niet helemaal afgewerkt… We zullen ons in de komende maanden nog zoet kunnen houden met schilderen van o.a. de spiltrap, plinten hangen, inrichten, ….
Het is eens iets anders dan de ruwe bouwwerken.
En ondertussen werken we ook verder aan bouwfase 2: de bouwvergunning wordt voorbereid.

Dit weerhield ons niet om op een zonnige zondag alvast het glas te heffen op bouwfase 1, met een streepje muziek.

In de kijker: Boekvoorstelling Amor Mundi
Op vrijdagavond 22 juli is Steven Vromman, ook bekend als de Low Impact Man, met zijn toekomstroman Amor Mundi te gast in Het Abtshof. De auteur vertelt en gaat met ons in dialoog. “De roman is zowel een nachtmerrie die je laat beleven wat er gebeurt als klimaatverandering gierend uit de hand loopt als de voorstelling van een gedroomde samenleving die de natuur ademruimte biedt.” (Tomas Vanheste)

Je kan meteen het boek aanschaffen als je dat wil en er worden drankjes voorzien aan democratische prijzen. Nababbelen kan ook. Welkom!
Gratis inkom maar we vragen wel vooraf in te schrijven via info@abtshof.be

Veld
We installeerden tussendoor nog even een tweede serre op het veld, waar ondertussen de tomaten en komkommers alweer jolig groeien!

Agenda (update info te checken op de website):

 • Op vrijdag 22/07 om 20u: Steven Vromman (zie hoger)
 • Voor de verdere werkdagen en activiteiten verwijzen we naar de kalender op de website, die wordt regelmatig geactualiseerd.

! Voor al deze activiteiten meld je je aan via info@abtshof.be (specifieer voor welk item je inschrijft) zo weten we hoeveel mensen we mogen verwachten en kunnen we de dag/activiteit goed organiseren.
Dank daarvoor.

Ons adres: Thewitstraat 17, 3891 Borlo
www.abtshof.be
Volg ons op Facebook !

 

In mei leggen alle vogels een ei, bij ons gebeurde dat in de vorm van een PASSERELLE (NL: voetgangersbrug, mannelijk en vrouwelijk) – zie verder.

Mensen
! Elke en Tina verhuisden vorig weekend definitief naar Borlo, 5 units bewoond: check!      Welkom Elke & Tina!

Bouw
Hij is blauw en groot, tegelijkertijd ook luchtig en veelbelovend. Het is even wennen aan zijn aanwezigheid op het erf maar het ziet er nu al goed uit (wat ontbreekt nog: hout, groen en een leuning). De woningen op niveau +1 zijn terug (meer) toegankelijk. Dat is handig.

 

 

Veld
De serre is ontploft, figuurlijk dan toch. Alle groenten beginnen volle bak te groeien. De warmte en nu en dan een flinke plensbui geven dat proces een duwtje in de rug. We komen geregeld handen te kort om het onkruid van tussen de groenten te halen. Het is even alle hens aan dek.
Bijzondere observatie: begin deze week bevroren enkele courgette-planten op het veld ???

Zomer-4-daagse in zicht!
We nodigen jullie graag uit voor onze jaarlijkse zomer-4-daagse van woensdag 20 t/m zaterdag 23 juli. Vier dagen samen stevig werken en plezier maken. We plannen de bouwfase 1 helemaal af te werken, een bijenhal te maken, de nieuwe serre in te richten, te werken op het veld,… ’s Avonds is er ruimte voor initiatieven van de groep: kampvuur, wandeling, petanquetoernooi, yoga,… en krijgen we bezoek van Steven Vromman met zijn boek Amor Mundi. Verder is de zwemvijver alvast in topvorm om voor verfrissing te zorgen. Zondag ruimen we samen op, eten we de restjes en
ronden we tegen de middag af.

Samen zorgen we dagelijks voor drie overheerlijke maaltijden met groenten en fruit uit de tuin. Voor de extra inkopen en de kosten van je verblijf vragen we een bijdrage van 15 euro per dag of 60 euro voor de hele periode, de zondag is gratis. Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven niet te betalen. Is dit bedrag een drempel voor je om deel te nemen, contacteer ons, dan zoeken we een oplossing.

Standaard kan je verblijven in een eigen tent. De slaapplaatsen binnen willen we voorbehouden voor mensen die het nodig hebben, bvb. omwille van jonge kinderen, rugproblemen,… Laat het ons weten als je graag een bed reserveert. Dan maken wij de puzzel.

Wegens het succes van vorige jaren zou het kunnen zijn dat we de deelnemers beperken omdat het organisatorisch haalbaar moet blijven. Daarbij geven we voorrang aan bewoners en kandidaat-bewoners, regelmatig actieve leden en mensen die de volledige periode kunnen komen. We werken met een wachtlijst, maar hopelijk is dat niet nodig. Schrijf je best zo snel mogelijk in via de link hieronder en ten laatste voor 12 juni. Laat ook weten wanneer je precies wil komen en welke logement noden je hebt. Wij laten dan tegen 19 juni weten of je mee kan doen of op de wachtlijst staat. Voor de 4-daagse krijgen jullie nog een mail met meer concrete informatie.

Agenda (update info te checken op de website):

 • Het eerstvolgende (en tevens laatste voor de zomer) Infomoment 2.0 zal doorgaan op zaterdag 18/06 (14u), voor diegenen die al een eerste kennismaking hadden. We bespreken dan enkel het juridische aspect, de financies en de planning.
 • Werkdag op zaterdag 18/06, van 10 tot 17u. We werken op het veld, in de serre, op het erf. We beginnen om 9.30u met koffie en thee, ‘s middags voorzien we soep en brood (maar breng graag iets mee om te delen) en ‘s avonds eten we samen met wie wil.
 • Voor de aandeelhouders: zondag 19/06 is er de jaarlijkse Algemene Vergadering om 11u.
 • Zomer-4-daagse: inschrijven
 • Op vrijdag 22/07 om 20u: boekvoorstelling Amor Mundi door Steven Vromman. Gratis inkom.
 • Voor de verdere werkdagen en activiteiten verwijzen we naar de kalender op de website, die wordt regelmatig geactualiseerd.

! Voor al deze activiteiten meld je je aan via info@abtshof.be (specifieer voor welk item je inschrijft) zo weten we hoeveel mensen we mogen verwachten en kunnen we de dag/activiteit goed organiseren. Dank daarvoor.

Ons adres: Thewitstraat 17, 3891 Borlo
www.abtshof.be
Volg ons op Facebook !

 

We kenden weliswaar enkele aprilse grillen, maar de lente is toch echt in het land. De eerste bloemen, vrolijke spechten in de bomen, bloesems overal, de was wappert terug buiten en de tuintafel staat klaar voor gebruik,…. heerlijk!

Veld
Groen-groener-groenst: een verhaal van ongeduldige scheuten en prille blaadjes. Of zijn we het die ongeduldig
zijn? 

Bericht aan de winterse wilgenhut-bouwers: hij doet het!

Bouw
De wenteltrap is gearriveerd. Daarmee is woning 2, de bib/stille ruimte en logeerkamer al wat meer bereikbaar. En verder: de kastanjehouten ramen worden geolied, de muren krijgen een grondlaag verf, water en elektriciteit worden terug aangesloten, de toiletten zijn geïnstalleerd,…
We ruimen verder op in de schuren om plaats te maken voor de nieuwe bewoners. Een eerste ‘onderneming’ op de site is in zicht? (waarover later meer, spannend)

Mensen
Deze ploeg bereidt ondertussen bouwfase 2 voor. We maken plannen voor 7 qua formaat verschillende woningen aan de tuin/veldkant, in totaal zullen er 12 woningen zijn. De kandidaten voor die woningen kloppen nu al aan de deur… .

Eindelijk samen op de foto, van links naar rechts, van boven naar onder: Ivan, Elke, Tina, Ludo, Gerda, Pieter, Kim, Sabrine, Philippe ☺.

Agenda (update info te checken op de website):

 • Tijdens de Samenhuizendag in het weekend van 21 en 22 mei doen we elke dag 2 rondleidingen + info I, om 14u en 16u. Wil je graag meedoen?
 • Omdat insecten ook graag eens een weekend op het Abtshof verblijven, bouwen we op zaterdag
  21/05 een insectenhotel. Voor jong en oud(er)! Schrijf je zeker in via info@abtshof.be, zo weten
  we hoeveel materiaal we mogen klaarleggen. Afspraak om 14u met Nanda en Willem.
 • Infomoment 2.0 op zaterdag 28/05 (14u), voor diegenen die al een eerste kennismaking hadden. We bespreken dan enkel het juridische aspect, de financies en de planning.
 • Werkdagen op zaterdag 07 en 21/05, van 10 tot 17u. We werken op het veld, in de serre, op het erf. We beginnen om 9.30u met koffie en thee, ‘s middags voorzien we soep en brood (maar breng graag iets mee om te delen) en ‘s avonds eten we samen met wie wil.
 • EXTRA! Tijdens de werkdag van 07/05 wordt er ook ‘gesponst’, d.w.z. dat de laatste leemlaag op de binnenmuren glad wordt gestreken met een licht vochtige spons. Het materiaal daarvoor is in huis. Wie graag meedoet, melde zich. Met een ploegje kunnen we die dag flink vorderen.
 • Voor de verdere werkdagen en activiteiten verwijzen we naar de kalender op de website, die
  wordt regelmatig geactualiseerd.

! Voor al deze activiteiten meld je je aan via info@abtshof.be (specifieer voor welk item je inschrijft)
zo weten we hoeveel mensen we mogen verwachten en kunnen we de dag/activiteit goed organiseren.
Dank daarvoor.

Ons adres: Thewitstraat 17, 3891 Borlo
www.abtshof.be
Volg ons op Facebook!

 

Aan het lentevuur waren er lentekriebels en knaldrang, maar ook diepe overpeinzingen over een zieke wereld. Het is niet anders. We hebben in elk geval met volle overtuiging de winter uitgezwaaid en de zon hartelijk verwelkomd. De eerste lentedagen en warmte doen zo’n deugd.

Veld
Van seizoenen gesproken: de laatste aardappelen, ajuinen en prei werden gegeten, terwijl de eerste bloemkolen, verse spinazie en sla al werden geoogst. Een naadloze overgang. Sinds 3 jaar zijn we het jaar rond zelfvoorzienend wat groenten betreft, dankzij de toewijding van alle werkers op het land. Daar mogen we fier op zijn!
Niet onbelangrijk detail: onze buitenkeuken werd netjes gepoetst en is klaar voor alweer een nieuw seizoen genieten!

Bouw
Traag maar gestaag, we weten meer dan ooit wat dat betekent. De nieuwe units hebben (nog niet overal) tegels, de zonnepanelen voor warm water liggen op het dak, de plafonds zitten min of meer op hun plek… We kijken uit naar de laatste ‘sponsing’ van de leembezetting en trappen.

Mensen
Binnen enkele maanden wonen we met 9 op deze plek.
De groep verdubbelt zowaar in één klap. We zijn er helemaal klaar voor. Nieuwe bewoners krijgen tijd en ruimte om in te huizen en te wennen aan het reilen en zeilen. We voelen nu al een grotere draagkracht en meer input, dat is fijn. We beseffen onvoldoende dat 1 + 1 = 3 betekent. We merken het wel elke dag.

Het WWOOF-er seizoen is ook alweer volop bezig. Vanuit Duitsland, Gent en Syrië komen ze, jong en dynamisch. We zijn blij dat er zoveel jonge mensen hun steentje willen bijdragen aan het werk èn het netwerk. Voor de bewoners is het altijd een inspirerende extra uitwisseling en ondersteuning. Onze dank!

Korte samenvatting☺: we zijn dankbaar voor jullie, mekaar, dit project, deze kansen.

Even praktisch: De werkdagen evolueren mee met het project. Vanaf nu zijn er 2 volledige werk-zaterdagen per maand. Op die dagen starten we om 10u (koffie/thee vanaf 9.30u). We werken op het land en het erf en ronden af om 17.30u. Voor de lunch voorzien wij brood en soep, beleg of iets anders om te delen mag je altijd meebrengen. Voorzie stevige schoenen en breng werkhandschoenen mee. In de lente en zomer wordt er ook samen gegeten rond 18u (aanmelden daarvoor tijdens de lunch). Mogen we vragen dat jullie zich inschrijven voor een werkdag, zo hebben we meer zicht op hoeveel mensen er komen en kunnen we de taken en de dag beter voorbereiden. En ook hiervoor: dank !

Agenda (update info te checken op de website):

 • Infomoment I op zaterdag 02/04: een eerste kennismaking met de plek,
  de mensen en de plannen. Welkom om 14u!
 • Infomoment 2.0 op zaterdag 16/04 (14u), voor diegenen die al een eerste kennismaking hadden.
  We bespreken dan enkel het juridische aspect, de financies en de planning.
 • Werkdagen op zaterdag 02 en 16/04, van 10 tot 17.30u. We werken op het veld, in de serre, op het erf.
 • Voor de verdere werkdagen en activiteiten verwijzen we naar de kalender op de website,
  die wordt regelmatig geactualiseerd.

! Voor de activiteiten meld je je aan via info@abtshof.be, zo weten we hoeveel mensen we mogen verwachten en kunnen we de dag/activiteit goed organiseren. Dank daarvoor.

Ons adres: Thewitstraat 17, 3891 Borlo
www.abtshof.be
Volg ons op Facebook!

 

Op het veld staat sinds enkele weken een wilgenhut te pronken.
Die is er niet zomaar gekomen. Op de meest natte zondag van de maand kwamen daarvoor een 15-tal vrijwilligers in actie.
Dapper en doorweekt waren ze, maar het resultaat mag er zijn. We kijken uit naar de eerste scheuten aan onze levende hut. We zijn nu al zeker dat het een zalig plekje wordt.

Broodoven in zicht
In het dorp wordt de vierkantshoeve het Ulenshof (1645) afgebroken. In de kelder van die hoeve stond een oven in vuurvaste steen  – Tuffeau de Lincent – die hier ter plaatse uit de grond werd gewonnen. Het Abtshof heeft de oven gered uit de afbraak, we gaan hem hier steen per steen terug opbouwen.

! Wie graag mee bouwt mag zich melden☺,
we plannen dit te doen in het voorjaar.

We kochten er ook nog wat geschiedenis in de vorm van vloertegels en voederbakken.
Die laatste gaan we inzetten bij de opvang van regenwater op de binnenkoer.

BOUW
Soms gaat het er heftig aan toe. Onze binnenkoer was de voorbije weken oorlogsgebied, zo leek het wel. Maar, alles komt goed. De waterputten zitten in de grond, de hoeveelheid leem is in verwerking. Er ligt een hoop schelpen en de sokkels voor de passerelle werden gegoten.
Schelpen? In de geulen langs de muren leggen we drainage aan, afgewerkt met 11 ton schelpen (100% ecologisch) die er voor zorgen dat er geen vocht kan doordringen in de muren of de vloeren. Aha!
En ondanks stormen en verbouwingen komen de krokussen en sneeuwklokjes trouw en dapper de lente melden. Dat zien we graag!

Voor wie ook aan de slag wil: De provincie Limburg lanceert een nieuwe oproep “Innovatieve woonprojecten”, met Het Abtshof als inspirerend voorbeeld.

Agenda (update info te checken op de website):

 •  Infomoment 2.0 op zaterdag 26/02 (14u), voor diegenen die al een eerste kennismaking hadden.
  We bespreken dan enkel het juridische aspect, de financies en de planning.
 •  Infomoment I op zaterdag 05/03: een eerste kennismaking met de plek, de mensen en de plannen.
  Welkom om 14u!
 • Werkdag op zaterdag 05/03, van 10 tot 17u. We werken op het veld, in de serre, op het erf.
  ‘s Middags voorzien we soep en brood.
 • Voor de verdere werkdagen verwijzen we naar de kalender op de website, die wordt regelmatig geactualiseerd.

! Voor de activiteiten meld je je aan via info@abtshof.be, zo weten we hoeveel mensen we mogen verwachten en kunnen we de dag/activiteit goed organiseren. Dank daarvoor.

Ons adres: Thewitstraat 17, 3891 Borlo
www.abtshof.be
Volg ons op Facebook!


 

Een nieuw jaar, nieuwe bewoners, nieuwe ramen, verse zaadjes in de grond, letterlijk en figuurlijk,…We zijn er terug aan begonnen na een korte deugddoende winterstop.
Vorige zaterdag kwamen een 15-tal buren op de koffie/thee. Gezellig om even bij te praten en uit te wisselen. Zo ontdekken we altijd iets nieuws: dat er nog niet zo heel lang geleden een overstroming was in het dorp (met foto’s als bewijsmateriaal), dat één van de buurtbewoners mondharmonica speelt, … Altijd fijn.
Tijdens de werkdag waren er veel helpende handen van jong en oud(er). We zaaiden wortels in de serre en gaven de bessenstruiken hun winteronderhoud.

BOUW
Zoek het verschil: De stelling op de binnenkoer is na een jaar weg! en de pleisterwerken zijn klaar. We kijken uit naar de grondwerken voor de riolering, een passerelle om de woningen boven te bereiken, tegels voor de vloeren, leempleister op de kalkhennep, zonnecollectoren op het nieuwe dak en nog veel meer. De ruwbouwfase is dus voorbij, we kunnen beginnen met de afwerking en aankleding en uiteraard doen we dat waar mogelijk met recuperatie en upcycling.

Agenda (update info te checken op de website):

 • Infomoment 2.0 op zaterdag 29/01, voor diegenen die al een eerste kennismaking hadden. We bespreken dan enkel het juridische aspect, de financies en de planning.
 • Workshop: Bouwen van een wilgenhut voor jong en oud(er) – VOLZET o.l.v. Simon Nijman werd uitgesteld naar zondag 06/02, start om 10u.
 • Infomoment I op zaterdag 12/02: een eerste kennismaking met de plek, de mensen en de plannen.
  Welkom om 14u!
 • Voor de werkdagen verwijzen we naar de kalender op de website, die wordt regelmatig geactualiseerd.


! Voor de activiteiten meld je je aan via info@abtshof.be, zo weten we hoeveel mensen we mogen
verwachten en kunnen we de dag/activiteit goed organiseren. Dank daarvoor.
Ons adres: Thewitstraat 17, 3891 Borlo


www.abtshof.be
Volg ons op Facebook