Vakantiedagen zijn soms zo stil dat je het heuphoge gras kan horen bewegen in de wind, andere zijn vol leven en werk. Sommige dagen zijn (te) warm voor de groenten, andere te nat voor ons mensen. Het is nooit helemaal perfect of net wel. Het is maar hoe je het bekijkt. We zijn in elk geval akkoord. Laat het maar zomeren.

Mensen
(Tromgeroffel……): Jakob & Elise werden officieel bewoner van Het Abtshof! Welkom! Zo zijn we ondertussen met 11 bewoners in 6 units. We zijn ongeveer halfweg…. Dat gaat vooruit.

De vierde editie van de zomer-4-daagse bracht terug heel wat volk naar Borlo. Het werden drukke dagen met werk op het veld, het erf en in de afwerking van de bouw. Het is (nog altijd) hartverwarmend om het resultaat te zien van veel handen. Maar er was ook meer dan werken alleen: Jonas en Juliette vergastten ons op heerlijke live muziek met accordeon en fluit. Steven Vromman kwam langs om zijn boek Amor Mundi voor te stellen aan 25 aandachtige toehoorders en de keukenploeg kunstjes waren gewoontegetrouw de kers op de taart… Mooi-mooi-mooi. Een warme dankjewel aan allen!

Bouw
Afwerken vergt tijd en goesting. We zijn er sinds de 4-daagse goed mee gevorderd.

Zo kreeg o.a. de passerelle houten latten aangemeten, er werd naar hartenlust gesponsd en geslist, hout werd glad gewreven, … .

De bouwvergunning voor fase 2 werd ingediend.
De bouw van de broodoven in de buitenkeuken is gestart!

Veld

Het veld is een “pret-park” rijker (zoek op: West-Vlaams voor prei). De zilveruitjes en courgettes werden ingelegd. De bomen kregen een gras-kransje, de tuin kreeg een groot onderhoud en zo veel meer.

Er worden ook terug groenten verkocht aan de poort: heerlijke boontjes, tomaten, courgettes, nieuwe aardappelen, … een aanrader voor wie in de buurt is.

AGENDA (update info te checken op de website):

De werkdagen gaan door op de 2de en 4de zaterdag van de maand. Voor actuele info daarover en info over andere activiteiten verwijzen we naar de kalender op de website.

 • De eerstkomende werkdagen vallen op de zaterdagen 13 en 27/08.

! Voor al deze activiteiten meld je je aan via info@abtshof.be (specifieer voor welk item je inschrijft) zo weten we hoeveel mensen we mogen verwachten en kunnen we de dag/activiteit goed organiseren.

Dank daarvoor.

Ons adres: Thewitstraat 17, 3891 Borlo
www.abtshof.be                                      Volg ons op Facebook!

Weelde en overvloed zijn de woorden van de maand. Dit seizoen is indrukwekkend mooi, overal, maar zeker ook op Het Abtshof. De grassen staan te waaieren op het veld, de frambozen en aardbeien glunderen in de zon, de courgetteplanten zetten zich in de startblokken voor een uitbundige oogst, de aardappelplanten staan hoog en stevig, de waterlelies op de zwemvijver zijn present,…    Samengevat: WOW!

Mensen
Einde juni is er altijd onze jaarlijkse Algemene Vergadering. Die wordt in verschillende bestuurs- en kernvergaderingen voorbereid en heeft o.a. als onderwerp ‘goedkeuring van de cijfers van het voorbije werkjaar’ en ‘kwijting geven aan de bestuurders’. Dat is toch altijd een beetje spannend. We ontwikkelen dit project met de grootst mogelijke zorg voor de verschillende aspecten (ecologie, juridisch, centen,…) maar op een bepaald moment moet enerzijds de boekhouder, anderzijds alle aandeelhouders hun zegen geven over ons werk. We hebben ondertussen de cijfers samen bekeken en besproken en ze werden goed bevonden ☺♥ Dan kunnen we nu met verlof

Bouw
Of toch niet : want bouwfase 1 is nog niet helemaal afgewerkt… We zullen ons in de komende maanden nog zoet kunnen houden met schilderen van o.a. de spiltrap, plinten hangen, inrichten, ….
Het is eens iets anders dan de ruwe bouwwerken.
En ondertussen werken we ook verder aan bouwfase 2: de bouwvergunning wordt voorbereid.

Dit weerhield ons niet om op een zonnige zondag alvast het glas te heffen op bouwfase 1, met een streepje muziek.

In de kijker: Boekvoorstelling Amor Mundi
Op vrijdagavond 22 juli is Steven Vromman, ook bekend als de Low Impact Man, met zijn toekomstroman Amor Mundi te gast in Het Abtshof. De auteur vertelt en gaat met ons in dialoog. “De roman is zowel een nachtmerrie die je laat beleven wat er gebeurt als klimaatverandering gierend uit de hand loopt als de voorstelling van een gedroomde samenleving die de natuur ademruimte biedt.” (Tomas Vanheste)

Je kan meteen het boek aanschaffen als je dat wil en er worden drankjes voorzien aan democratische prijzen. Nababbelen kan ook. Welkom!
Gratis inkom maar we vragen wel vooraf in te schrijven via info@abtshof.be

Veld
We installeerden tussendoor nog even een tweede serre op het veld, waar ondertussen de tomaten en komkommers alweer jolig groeien!

Agenda (update info te checken op de website):

 • Op vrijdag 22/07 om 20u: Steven Vromman (zie hoger)
 • Voor de verdere werkdagen en activiteiten verwijzen we naar de kalender op de website, die wordt regelmatig geactualiseerd.

! Voor al deze activiteiten meld je je aan via info@abtshof.be (specifieer voor welk item je inschrijft) zo weten we hoeveel mensen we mogen verwachten en kunnen we de dag/activiteit goed organiseren.
Dank daarvoor.

Ons adres: Thewitstraat 17, 3891 Borlo
www.abtshof.be
Volg ons op Facebook !

 

In mei leggen alle vogels een ei, bij ons gebeurde dat in de vorm van een PASSERELLE (NL: voetgangersbrug, mannelijk en vrouwelijk) – zie verder.

Mensen
! Elke en Tina verhuisden vorig weekend definitief naar Borlo, 5 units bewoond: check!      Welkom Elke & Tina!

Bouw
Hij is blauw en groot, tegelijkertijd ook luchtig en veelbelovend. Het is even wennen aan zijn aanwezigheid op het erf maar het ziet er nu al goed uit (wat ontbreekt nog: hout, groen en een leuning). De woningen op niveau +1 zijn terug (meer) toegankelijk. Dat is handig.

 

 

Veld
De serre is ontploft, figuurlijk dan toch. Alle groenten beginnen volle bak te groeien. De warmte en nu en dan een flinke plensbui geven dat proces een duwtje in de rug. We komen geregeld handen te kort om het onkruid van tussen de groenten te halen. Het is even alle hens aan dek.
Bijzondere observatie: begin deze week bevroren enkele courgette-planten op het veld ???

Zomer-4-daagse in zicht!
We nodigen jullie graag uit voor onze jaarlijkse zomer-4-daagse van woensdag 20 t/m zaterdag 23 juli. Vier dagen samen stevig werken en plezier maken. We plannen de bouwfase 1 helemaal af te werken, een bijenhal te maken, de nieuwe serre in te richten, te werken op het veld,… ’s Avonds is er ruimte voor initiatieven van de groep: kampvuur, wandeling, petanquetoernooi, yoga,… en krijgen we bezoek van Steven Vromman met zijn boek Amor Mundi. Verder is de zwemvijver alvast in topvorm om voor verfrissing te zorgen. Zondag ruimen we samen op, eten we de restjes en
ronden we tegen de middag af.

Samen zorgen we dagelijks voor drie overheerlijke maaltijden met groenten en fruit uit de tuin. Voor de extra inkopen en de kosten van je verblijf vragen we een bijdrage van 15 euro per dag of 60 euro voor de hele periode, de zondag is gratis. Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven niet te betalen. Is dit bedrag een drempel voor je om deel te nemen, contacteer ons, dan zoeken we een oplossing.

Standaard kan je verblijven in een eigen tent. De slaapplaatsen binnen willen we voorbehouden voor mensen die het nodig hebben, bvb. omwille van jonge kinderen, rugproblemen,… Laat het ons weten als je graag een bed reserveert. Dan maken wij de puzzel.

Wegens het succes van vorige jaren zou het kunnen zijn dat we de deelnemers beperken omdat het organisatorisch haalbaar moet blijven. Daarbij geven we voorrang aan bewoners en kandidaat-bewoners, regelmatig actieve leden en mensen die de volledige periode kunnen komen. We werken met een wachtlijst, maar hopelijk is dat niet nodig. Schrijf je best zo snel mogelijk in via de link hieronder en ten laatste voor 12 juni. Laat ook weten wanneer je precies wil komen en welke logement noden je hebt. Wij laten dan tegen 19 juni weten of je mee kan doen of op de wachtlijst staat. Voor de 4-daagse krijgen jullie nog een mail met meer concrete informatie.

Agenda (update info te checken op de website):

 • Het eerstvolgende (en tevens laatste voor de zomer) Infomoment 2.0 zal doorgaan op zaterdag 18/06 (14u), voor diegenen die al een eerste kennismaking hadden. We bespreken dan enkel het juridische aspect, de financies en de planning.
 • Werkdag op zaterdag 18/06, van 10 tot 17u. We werken op het veld, in de serre, op het erf. We beginnen om 9.30u met koffie en thee, ‘s middags voorzien we soep en brood (maar breng graag iets mee om te delen) en ‘s avonds eten we samen met wie wil.
 • Voor de aandeelhouders: zondag 19/06 is er de jaarlijkse Algemene Vergadering om 11u.
 • Zomer-4-daagse: inschrijven
 • Op vrijdag 22/07 om 20u: boekvoorstelling Amor Mundi door Steven Vromman. Gratis inkom.
 • Voor de verdere werkdagen en activiteiten verwijzen we naar de kalender op de website, die wordt regelmatig geactualiseerd.

! Voor al deze activiteiten meld je je aan via info@abtshof.be (specifieer voor welk item je inschrijft) zo weten we hoeveel mensen we mogen verwachten en kunnen we de dag/activiteit goed organiseren. Dank daarvoor.

Ons adres: Thewitstraat 17, 3891 Borlo
www.abtshof.be
Volg ons op Facebook !

 

We kenden weliswaar enkele aprilse grillen, maar de lente is toch echt in het land. De eerste bloemen, vrolijke spechten in de bomen, bloesems overal, de was wappert terug buiten en de tuintafel staat klaar voor gebruik,…. heerlijk!

Veld
Groen-groener-groenst: een verhaal van ongeduldige scheuten en prille blaadjes. Of zijn we het die ongeduldig
zijn? 

Bericht aan de winterse wilgenhut-bouwers: hij doet het!

Bouw
De wenteltrap is gearriveerd. Daarmee is woning 2, de bib/stille ruimte en logeerkamer al wat meer bereikbaar. En verder: de kastanjehouten ramen worden geolied, de muren krijgen een grondlaag verf, water en elektriciteit worden terug aangesloten, de toiletten zijn geïnstalleerd,…
We ruimen verder op in de schuren om plaats te maken voor de nieuwe bewoners. Een eerste ‘onderneming’ op de site is in zicht? (waarover later meer, spannend)

Mensen
Deze ploeg bereidt ondertussen bouwfase 2 voor. We maken plannen voor 7 qua formaat verschillende woningen aan de tuin/veldkant, in totaal zullen er 12 woningen zijn. De kandidaten voor die woningen kloppen nu al aan de deur… .

Eindelijk samen op de foto, van links naar rechts, van boven naar onder: Ivan, Elke, Tina, Ludo, Gerda, Pieter, Kim, Sabrine, Philippe ☺.

Agenda (update info te checken op de website):

 • Tijdens de Samenhuizendag in het weekend van 21 en 22 mei doen we elke dag 2 rondleidingen + info I, om 14u en 16u. Wil je graag meedoen?
 • Omdat insecten ook graag eens een weekend op het Abtshof verblijven, bouwen we op zaterdag
  21/05 een insectenhotel. Voor jong en oud(er)! Schrijf je zeker in via info@abtshof.be, zo weten
  we hoeveel materiaal we mogen klaarleggen. Afspraak om 14u met Nanda en Willem.
 • Infomoment 2.0 op zaterdag 28/05 (14u), voor diegenen die al een eerste kennismaking hadden. We bespreken dan enkel het juridische aspect, de financies en de planning.
 • Werkdagen op zaterdag 07 en 21/05, van 10 tot 17u. We werken op het veld, in de serre, op het erf. We beginnen om 9.30u met koffie en thee, ‘s middags voorzien we soep en brood (maar breng graag iets mee om te delen) en ‘s avonds eten we samen met wie wil.
 • EXTRA! Tijdens de werkdag van 07/05 wordt er ook ‘gesponst’, d.w.z. dat de laatste leemlaag op de binnenmuren glad wordt gestreken met een licht vochtige spons. Het materiaal daarvoor is in huis. Wie graag meedoet, melde zich. Met een ploegje kunnen we die dag flink vorderen.
 • Voor de verdere werkdagen en activiteiten verwijzen we naar de kalender op de website, die
  wordt regelmatig geactualiseerd.

! Voor al deze activiteiten meld je je aan via info@abtshof.be (specifieer voor welk item je inschrijft)
zo weten we hoeveel mensen we mogen verwachten en kunnen we de dag/activiteit goed organiseren.
Dank daarvoor.

Ons adres: Thewitstraat 17, 3891 Borlo
www.abtshof.be
Volg ons op Facebook!

 

Aan het lentevuur waren er lentekriebels en knaldrang, maar ook diepe overpeinzingen over een zieke wereld. Het is niet anders. We hebben in elk geval met volle overtuiging de winter uitgezwaaid en de zon hartelijk verwelkomd. De eerste lentedagen en warmte doen zo’n deugd.

Veld
Van seizoenen gesproken: de laatste aardappelen, ajuinen en prei werden gegeten, terwijl de eerste bloemkolen, verse spinazie en sla al werden geoogst. Een naadloze overgang. Sinds 3 jaar zijn we het jaar rond zelfvoorzienend wat groenten betreft, dankzij de toewijding van alle werkers op het land. Daar mogen we fier op zijn!
Niet onbelangrijk detail: onze buitenkeuken werd netjes gepoetst en is klaar voor alweer een nieuw seizoen genieten!

Bouw
Traag maar gestaag, we weten meer dan ooit wat dat betekent. De nieuwe units hebben (nog niet overal) tegels, de zonnepanelen voor warm water liggen op het dak, de plafonds zitten min of meer op hun plek… We kijken uit naar de laatste ‘sponsing’ van de leembezetting en trappen.

Mensen
Binnen enkele maanden wonen we met 9 op deze plek.
De groep verdubbelt zowaar in één klap. We zijn er helemaal klaar voor. Nieuwe bewoners krijgen tijd en ruimte om in te huizen en te wennen aan het reilen en zeilen. We voelen nu al een grotere draagkracht en meer input, dat is fijn. We beseffen onvoldoende dat 1 + 1 = 3 betekent. We merken het wel elke dag.

Het WWOOF-er seizoen is ook alweer volop bezig. Vanuit Duitsland, Gent en Syrië komen ze, jong en dynamisch. We zijn blij dat er zoveel jonge mensen hun steentje willen bijdragen aan het werk èn het netwerk. Voor de bewoners is het altijd een inspirerende extra uitwisseling en ondersteuning. Onze dank!

Korte samenvatting☺: we zijn dankbaar voor jullie, mekaar, dit project, deze kansen.

Even praktisch: De werkdagen evolueren mee met het project. Vanaf nu zijn er 2 volledige werk-zaterdagen per maand. Op die dagen starten we om 10u (koffie/thee vanaf 9.30u). We werken op het land en het erf en ronden af om 17.30u. Voor de lunch voorzien wij brood en soep, beleg of iets anders om te delen mag je altijd meebrengen. Voorzie stevige schoenen en breng werkhandschoenen mee. In de lente en zomer wordt er ook samen gegeten rond 18u (aanmelden daarvoor tijdens de lunch). Mogen we vragen dat jullie zich inschrijven voor een werkdag, zo hebben we meer zicht op hoeveel mensen er komen en kunnen we de taken en de dag beter voorbereiden. En ook hiervoor: dank !

Agenda (update info te checken op de website):

 • Infomoment I op zaterdag 02/04: een eerste kennismaking met de plek,
  de mensen en de plannen. Welkom om 14u!
 • Infomoment 2.0 op zaterdag 16/04 (14u), voor diegenen die al een eerste kennismaking hadden.
  We bespreken dan enkel het juridische aspect, de financies en de planning.
 • Werkdagen op zaterdag 02 en 16/04, van 10 tot 17.30u. We werken op het veld, in de serre, op het erf.
 • Voor de verdere werkdagen en activiteiten verwijzen we naar de kalender op de website,
  die wordt regelmatig geactualiseerd.

! Voor de activiteiten meld je je aan via info@abtshof.be, zo weten we hoeveel mensen we mogen verwachten en kunnen we de dag/activiteit goed organiseren. Dank daarvoor.

Ons adres: Thewitstraat 17, 3891 Borlo
www.abtshof.be
Volg ons op Facebook!

 

Op het veld staat sinds enkele weken een wilgenhut te pronken.
Die is er niet zomaar gekomen. Op de meest natte zondag van de maand kwamen daarvoor een 15-tal vrijwilligers in actie.
Dapper en doorweekt waren ze, maar het resultaat mag er zijn. We kijken uit naar de eerste scheuten aan onze levende hut. We zijn nu al zeker dat het een zalig plekje wordt.

Broodoven in zicht
In het dorp wordt de vierkantshoeve het Ulenshof (1645) afgebroken. In de kelder van die hoeve stond een oven in vuurvaste steen  – Tuffeau de Lincent – die hier ter plaatse uit de grond werd gewonnen. Het Abtshof heeft de oven gered uit de afbraak, we gaan hem hier steen per steen terug opbouwen.

! Wie graag mee bouwt mag zich melden☺,
we plannen dit te doen in het voorjaar.

We kochten er ook nog wat geschiedenis in de vorm van vloertegels en voederbakken.
Die laatste gaan we inzetten bij de opvang van regenwater op de binnenkoer.

BOUW
Soms gaat het er heftig aan toe. Onze binnenkoer was de voorbije weken oorlogsgebied, zo leek het wel. Maar, alles komt goed. De waterputten zitten in de grond, de hoeveelheid leem is in verwerking. Er ligt een hoop schelpen en de sokkels voor de passerelle werden gegoten.
Schelpen? In de geulen langs de muren leggen we drainage aan, afgewerkt met 11 ton schelpen (100% ecologisch) die er voor zorgen dat er geen vocht kan doordringen in de muren of de vloeren. Aha!
En ondanks stormen en verbouwingen komen de krokussen en sneeuwklokjes trouw en dapper de lente melden. Dat zien we graag!

Voor wie ook aan de slag wil: De provincie Limburg lanceert een nieuwe oproep “Innovatieve woonprojecten”, met Het Abtshof als inspirerend voorbeeld.

Agenda (update info te checken op de website):

 •  Infomoment 2.0 op zaterdag 26/02 (14u), voor diegenen die al een eerste kennismaking hadden.
  We bespreken dan enkel het juridische aspect, de financies en de planning.
 •  Infomoment I op zaterdag 05/03: een eerste kennismaking met de plek, de mensen en de plannen.
  Welkom om 14u!
 • Werkdag op zaterdag 05/03, van 10 tot 17u. We werken op het veld, in de serre, op het erf.
  ‘s Middags voorzien we soep en brood.
 • Voor de verdere werkdagen verwijzen we naar de kalender op de website, die wordt regelmatig geactualiseerd.

! Voor de activiteiten meld je je aan via info@abtshof.be, zo weten we hoeveel mensen we mogen verwachten en kunnen we de dag/activiteit goed organiseren. Dank daarvoor.

Ons adres: Thewitstraat 17, 3891 Borlo
www.abtshof.be
Volg ons op Facebook!


 

Een nieuw jaar, nieuwe bewoners, nieuwe ramen, verse zaadjes in de grond, letterlijk en figuurlijk,…We zijn er terug aan begonnen na een korte deugddoende winterstop.
Vorige zaterdag kwamen een 15-tal buren op de koffie/thee. Gezellig om even bij te praten en uit te wisselen. Zo ontdekken we altijd iets nieuws: dat er nog niet zo heel lang geleden een overstroming was in het dorp (met foto’s als bewijsmateriaal), dat één van de buurtbewoners mondharmonica speelt, … Altijd fijn.
Tijdens de werkdag waren er veel helpende handen van jong en oud(er). We zaaiden wortels in de serre en gaven de bessenstruiken hun winteronderhoud.

BOUW
Zoek het verschil: De stelling op de binnenkoer is na een jaar weg! en de pleisterwerken zijn klaar. We kijken uit naar de grondwerken voor de riolering, een passerelle om de woningen boven te bereiken, tegels voor de vloeren, leempleister op de kalkhennep, zonnecollectoren op het nieuwe dak en nog veel meer. De ruwbouwfase is dus voorbij, we kunnen beginnen met de afwerking en aankleding en uiteraard doen we dat waar mogelijk met recuperatie en upcycling.

Agenda (update info te checken op de website):

 • Infomoment 2.0 op zaterdag 29/01, voor diegenen die al een eerste kennismaking hadden. We bespreken dan enkel het juridische aspect, de financies en de planning.
 • Workshop: Bouwen van een wilgenhut voor jong en oud(er) – VOLZET o.l.v. Simon Nijman werd uitgesteld naar zondag 06/02, start om 10u.
 • Infomoment I op zaterdag 12/02: een eerste kennismaking met de plek, de mensen en de plannen.
  Welkom om 14u!
 • Voor de werkdagen verwijzen we naar de kalender op de website, die wordt regelmatig geactualiseerd.


! Voor de activiteiten meld je je aan via info@abtshof.be, zo weten we hoeveel mensen we mogen
verwachten en kunnen we de dag/activiteit goed organiseren. Dank daarvoor.
Ons adres: Thewitstraat 17, 3891 Borlo


www.abtshof.be
Volg ons op Facebook