We kenden weliswaar enkele aprilse grillen, maar de lente is toch echt in het land. De eerste bloemen, vrolijke spechten in de bomen, bloesems overal, de was wappert terug buiten en de tuintafel staat klaar voor gebruik,…. heerlijk!

Veld
Groen-groener-groenst: een verhaal van ongeduldige scheuten en prille blaadjes. Of zijn we het die ongeduldig
zijn? 

Bericht aan de winterse wilgenhut-bouwers: hij doet het!

Bouw
De wenteltrap is gearriveerd. Daarmee is woning 2, de bib/stille ruimte en logeerkamer al wat meer bereikbaar. En verder: de kastanjehouten ramen worden geolied, de muren krijgen een grondlaag verf, water en elektriciteit worden terug aangesloten, de toiletten zijn geïnstalleerd,…
We ruimen verder op in de schuren om plaats te maken voor de nieuwe bewoners. Een eerste ‘onderneming’ op de site is in zicht? (waarover later meer, spannend)

Mensen
Deze ploeg bereidt ondertussen bouwfase 2 voor. We maken plannen voor 7 qua formaat verschillende woningen aan de tuin/veldkant, in totaal zullen er 12 woningen zijn. De kandidaten voor die woningen kloppen nu al aan de deur… .

Eindelijk samen op de foto, van links naar rechts, van boven naar onder: Ivan, Elke, Tina, Ludo, Gerda, Pieter, Kim, Sabrine, Philippe ☺.

Agenda (update info te checken op de website):

 • Tijdens de Samenhuizendag in het weekend van 21 en 22 mei doen we elke dag 2 rondleidingen + info I, om 14u en 16u. Wil je graag meedoen?
 • Omdat insecten ook graag eens een weekend op het Abtshof verblijven, bouwen we op zaterdag
  21/05 een insectenhotel. Voor jong en oud(er)! Schrijf je zeker in via info@abtshof.be, zo weten
  we hoeveel materiaal we mogen klaarleggen. Afspraak om 14u met Nanda en Willem.
 • Infomoment 2.0 op zaterdag 28/05 (14u), voor diegenen die al een eerste kennismaking hadden. We bespreken dan enkel het juridische aspect, de financies en de planning.
 • Werkdagen op zaterdag 07 en 21/05, van 10 tot 17u. We werken op het veld, in de serre, op het erf. We beginnen om 9.30u met koffie en thee, ‘s middags voorzien we soep en brood (maar breng graag iets mee om te delen) en ‘s avonds eten we samen met wie wil.
 • EXTRA! Tijdens de werkdag van 07/05 wordt er ook ‘gesponst’, d.w.z. dat de laatste leemlaag op de binnenmuren glad wordt gestreken met een licht vochtige spons. Het materiaal daarvoor is in huis. Wie graag meedoet, melde zich. Met een ploegje kunnen we die dag flink vorderen.
 • Voor de verdere werkdagen en activiteiten verwijzen we naar de kalender op de website, die
  wordt regelmatig geactualiseerd.

! Voor al deze activiteiten meld je je aan via info@abtshof.be (specifieer voor welk item je inschrijft)
zo weten we hoeveel mensen we mogen verwachten en kunnen we de dag/activiteit goed organiseren.
Dank daarvoor.

Ons adres: Thewitstraat 17, 3891 Borlo
www.abtshof.be
Volg ons op Facebook!

 

Aan het lentevuur waren er lentekriebels en knaldrang, maar ook diepe overpeinzingen over een zieke wereld. Het is niet anders. We hebben in elk geval met volle overtuiging de winter uitgezwaaid en de zon hartelijk verwelkomd. De eerste lentedagen en warmte doen zo’n deugd.

Veld
Van seizoenen gesproken: de laatste aardappelen, ajuinen en prei werden gegeten, terwijl de eerste bloemkolen, verse spinazie en sla al werden geoogst. Een naadloze overgang. Sinds 3 jaar zijn we het jaar rond zelfvoorzienend wat groenten betreft, dankzij de toewijding van alle werkers op het land. Daar mogen we fier op zijn!
Niet onbelangrijk detail: onze buitenkeuken werd netjes gepoetst en is klaar voor alweer een nieuw seizoen genieten!

Bouw
Traag maar gestaag, we weten meer dan ooit wat dat betekent. De nieuwe units hebben (nog niet overal) tegels, de zonnepanelen voor warm water liggen op het dak, de plafonds zitten min of meer op hun plek… We kijken uit naar de laatste ‘sponsing’ van de leembezetting en trappen.

Mensen
Binnen enkele maanden wonen we met 9 op deze plek.
De groep verdubbelt zowaar in één klap. We zijn er helemaal klaar voor. Nieuwe bewoners krijgen tijd en ruimte om in te huizen en te wennen aan het reilen en zeilen. We voelen nu al een grotere draagkracht en meer input, dat is fijn. We beseffen onvoldoende dat 1 + 1 = 3 betekent. We merken het wel elke dag.

Het WWOOF-er seizoen is ook alweer volop bezig. Vanuit Duitsland, Gent en Syrië komen ze, jong en dynamisch. We zijn blij dat er zoveel jonge mensen hun steentje willen bijdragen aan het werk èn het netwerk. Voor de bewoners is het altijd een inspirerende extra uitwisseling en ondersteuning. Onze dank!

Korte samenvatting☺: we zijn dankbaar voor jullie, mekaar, dit project, deze kansen.

Even praktisch: De werkdagen evolueren mee met het project. Vanaf nu zijn er 2 volledige werk-zaterdagen per maand. Op die dagen starten we om 10u (koffie/thee vanaf 9.30u). We werken op het land en het erf en ronden af om 17.30u. Voor de lunch voorzien wij brood en soep, beleg of iets anders om te delen mag je altijd meebrengen. Voorzie stevige schoenen en breng werkhandschoenen mee. In de lente en zomer wordt er ook samen gegeten rond 18u (aanmelden daarvoor tijdens de lunch). Mogen we vragen dat jullie zich inschrijven voor een werkdag, zo hebben we meer zicht op hoeveel mensen er komen en kunnen we de taken en de dag beter voorbereiden. En ook hiervoor: dank !

Agenda (update info te checken op de website):

 • Infomoment I op zaterdag 02/04: een eerste kennismaking met de plek,
  de mensen en de plannen. Welkom om 14u!
 • Infomoment 2.0 op zaterdag 16/04 (14u), voor diegenen die al een eerste kennismaking hadden.
  We bespreken dan enkel het juridische aspect, de financies en de planning.
 • Werkdagen op zaterdag 02 en 16/04, van 10 tot 17.30u. We werken op het veld, in de serre, op het erf.
 • Voor de verdere werkdagen en activiteiten verwijzen we naar de kalender op de website,
  die wordt regelmatig geactualiseerd.

! Voor de activiteiten meld je je aan via info@abtshof.be, zo weten we hoeveel mensen we mogen verwachten en kunnen we de dag/activiteit goed organiseren. Dank daarvoor.

Ons adres: Thewitstraat 17, 3891 Borlo
www.abtshof.be
Volg ons op Facebook!

 

Op het veld staat sinds enkele weken een wilgenhut te pronken.
Die is er niet zomaar gekomen. Op de meest natte zondag van de maand kwamen daarvoor een 15-tal vrijwilligers in actie.
Dapper en doorweekt waren ze, maar het resultaat mag er zijn. We kijken uit naar de eerste scheuten aan onze levende hut. We zijn nu al zeker dat het een zalig plekje wordt.

Broodoven in zicht
In het dorp wordt de vierkantshoeve het Ulenshof (1645) afgebroken. In de kelder van die hoeve stond een oven in vuurvaste steen  – Tuffeau de Lincent – die hier ter plaatse uit de grond werd gewonnen. Het Abtshof heeft de oven gered uit de afbraak, we gaan hem hier steen per steen terug opbouwen.

! Wie graag mee bouwt mag zich melden☺,
we plannen dit te doen in het voorjaar.

We kochten er ook nog wat geschiedenis in de vorm van vloertegels en voederbakken.
Die laatste gaan we inzetten bij de opvang van regenwater op de binnenkoer.

BOUW
Soms gaat het er heftig aan toe. Onze binnenkoer was de voorbije weken oorlogsgebied, zo leek het wel. Maar, alles komt goed. De waterputten zitten in de grond, de hoeveelheid leem is in verwerking. Er ligt een hoop schelpen en de sokkels voor de passerelle werden gegoten.
Schelpen? In de geulen langs de muren leggen we drainage aan, afgewerkt met 11 ton schelpen (100% ecologisch) die er voor zorgen dat er geen vocht kan doordringen in de muren of de vloeren. Aha!
En ondanks stormen en verbouwingen komen de krokussen en sneeuwklokjes trouw en dapper de lente melden. Dat zien we graag!

Voor wie ook aan de slag wil: De provincie Limburg lanceert een nieuwe oproep “Innovatieve woonprojecten”, met Het Abtshof als inspirerend voorbeeld.

Agenda (update info te checken op de website):

 •  Infomoment 2.0 op zaterdag 26/02 (14u), voor diegenen die al een eerste kennismaking hadden.
  We bespreken dan enkel het juridische aspect, de financies en de planning.
 •  Infomoment I op zaterdag 05/03: een eerste kennismaking met de plek, de mensen en de plannen.
  Welkom om 14u!
 • Werkdag op zaterdag 05/03, van 10 tot 17u. We werken op het veld, in de serre, op het erf.
  ‘s Middags voorzien we soep en brood.
 • Voor de verdere werkdagen verwijzen we naar de kalender op de website, die wordt regelmatig geactualiseerd.

! Voor de activiteiten meld je je aan via info@abtshof.be, zo weten we hoeveel mensen we mogen verwachten en kunnen we de dag/activiteit goed organiseren. Dank daarvoor.

Ons adres: Thewitstraat 17, 3891 Borlo
www.abtshof.be
Volg ons op Facebook!


 

Een nieuw jaar, nieuwe bewoners, nieuwe ramen, verse zaadjes in de grond, letterlijk en figuurlijk,…We zijn er terug aan begonnen na een korte deugddoende winterstop.
Vorige zaterdag kwamen een 15-tal buren op de koffie/thee. Gezellig om even bij te praten en uit te wisselen. Zo ontdekken we altijd iets nieuws: dat er nog niet zo heel lang geleden een overstroming was in het dorp (met foto’s als bewijsmateriaal), dat één van de buurtbewoners mondharmonica speelt, … Altijd fijn.
Tijdens de werkdag waren er veel helpende handen van jong en oud(er). We zaaiden wortels in de serre en gaven de bessenstruiken hun winteronderhoud.

BOUW
Zoek het verschil: De stelling op de binnenkoer is na een jaar weg! en de pleisterwerken zijn klaar. We kijken uit naar de grondwerken voor de riolering, een passerelle om de woningen boven te bereiken, tegels voor de vloeren, leempleister op de kalkhennep, zonnecollectoren op het nieuwe dak en nog veel meer. De ruwbouwfase is dus voorbij, we kunnen beginnen met de afwerking en aankleding en uiteraard doen we dat waar mogelijk met recuperatie en upcycling.

Agenda (update info te checken op de website):

 • Infomoment 2.0 op zaterdag 29/01, voor diegenen die al een eerste kennismaking hadden. We bespreken dan enkel het juridische aspect, de financies en de planning.
 • Workshop: Bouwen van een wilgenhut voor jong en oud(er) – VOLZET o.l.v. Simon Nijman werd uitgesteld naar zondag 06/02, start om 10u.
 • Infomoment I op zaterdag 12/02: een eerste kennismaking met de plek, de mensen en de plannen.
  Welkom om 14u!
 • Voor de werkdagen verwijzen we naar de kalender op de website, die wordt regelmatig geactualiseerd.


! Voor de activiteiten meld je je aan via info@abtshof.be, zo weten we hoeveel mensen we mogen
verwachten en kunnen we de dag/activiteit goed organiseren. Dank daarvoor.
Ons adres: Thewitstraat 17, 3891 Borlo


www.abtshof.be
Volg ons op Facebook