Het veld rust en ziet er ‘s ochtends bij vrieskou stralend uit…
De laatste week van alweer een bruisend jaar op Het Abtshof. Het was – kort samengevat – een jaar van verandering. De verbouwingen werden opgestart, nieuwe bewoners engageerden zich.
We zijn moe en tevreden en kijken uit naar het vervolg.
BOUW
Sinds vorige week monteert de schrijnwerker de ramen en worden de muren gepleisterd. Dat geeft meteen een andere indruk, het neigt naar ‘woningen’. Spannend.

voor/na:

En verder:
Half december rondden we het werkjaar af met een spel rond consent besluitvorming, een wandeling in de omgeving en hoe kan het anders: een vuur in de winterkou. Op zo’n momenten voelen we dankbaarheid omdat we dit mogen realiseren en omdat er zoveel mensen zijn die dat samen met
ons willen doen,

Zo ook Ludo & Gerda: ze verlaten hun stek in Frankrijk om ons als medebewoners te vervoegen vanaf de lente. Van harte welkom!

Eind januari (zie agenda) organiseren we een workshop: bouwen van een wilgenhut. Een warme oproep aan ouders met kinderen om mee te doen!

Een tip: Rauwe salade met spruitjes, boerenkool en knolselder: een aanrader en frisse afwisseling!
Voor 8p
Nodig: 1 granaatappel, 200g spruitjes, 100g knolselder, 50g boerenkool, 50g walnoten (gehakt), zeezout en versgemalen peper.
Voor de dressing: 2el citroensap, 1el dijonmosterd, 1el honing, 2el hazelnootolie

Halveer de granaatappel boven een kom met een zeef om het sap op te vangen. Haal de pitten eruit en doe deze in een grote kom. Halveer de spruitjes en snijd ze in dunne plakjes. Snijd de knolselder in dunne plakken en hak de boerenkool fijn. Doe alles samen met de gehakte walnoten in de kom met
de granaatappelpitten en meng.

Voeg het citroensap bij het sap van de granaatappel, met de mosterd en de honing. Giet er dan langzaam de olie bij onder voortdurend roeren en meng tot een gladde dressing. Doe de dressing vlak voor het serveren door de salade en breng op smaak met zout en peper.

We wensen jullie allen een inspirerend en deugddoend nieuw jaar!
Philippe – Kim – Elke – Ivan – Pieter – Tina – Sabrine

Agenda (update info te checken op de website):

 • Infomoment I op zaterdag 08/01: een eerste kennismaking met de
  plek, de mensen en de plannen. Welkom om 14u!
 • Voor de werkdagen verwijzen we naar de kalender op de website, die
  wordt regelmatig geactualiseerd.
 • Infomoment 2.0 op zaterdag 29/01, voor diegenen die al een eerste
  kennismaking hadden. We bespreken dan enkel het juridische aspect, de financies en de planning.
 • Workshop: Bouwen van een wilgenhut voor jong en oud(er) o.l.v. Simon Nijman op zaterdag 22/01, start om 10u. Deelname: 10€ en gratis voor leden van Hof van Borlo vzw en kinderen < 12 jaar. Het aantal deelnemers is beperkt tot 15, zodat iedereen ook echt kan meewerken. Breng lichte werkhandschoenen mee (waarmee je nog knoopjes kan maken). Vergeet niet je in te schrijven!

! Voor de activiteiten meld je je aan via info@abtshof.be, zo weten we hoeveel mensen we mogen verwachten en kunnen we de dag/activiteit goed organiseren. Dank daarvoor.

Ons adres: Thewitstraat 17, 3891 Borlo
www.abtshof.be
Volg ons op Facebook

 

November = netwerkmaand, zo lijkt het wel. We ontvingen bezoekers en zochten ze zelf op. Altijd goed voor een boeiende uitbreiding van de bestaande contacten. We merken zo dat we niet de enige zijn die via een ecologische verbouwing ons steentje willen bijdragen aan de klimaatdoelstellingen en ook niet de enige die het meer collectief willen aanpakken.
♥- verwarmend.

Het Abtshof nam met een infostand deel aan de Samenhuizen Trefdag in Brugge. In het verre West-Vlaanderen moet je al eens extra uitleggen waar Borlo zich bevindt, maar we ontmoetten toch enkele interessante (jonge) mensen! Het blijft ook fijn en inspirerend om ons verhaal te vertellen.
Zondag 28 herhalen we dat nog een keer op het Salon de l’Habitat Groupé in Charleroi.

BOUW
Tijdens de 2 zondagen van Ecobouwers ontvingen we een 40-tal bezoekers. Zij waren vooral geïnteresseerd in het ecologisch aspect van onze verbouwingen maar het is eens een ander netwerk en voor ons een goede oefening om de ecologische keuzes te motiveren.

En ondertussen worden vloeren afgewerkt (chape), tegels gekozen, de laatste deur- en andere gaten dicht gemetst,…. Het krijgt vorm!

VELD
Het kolentijdperk is aangebroken: witte, groene, rode kool, boerenkool, palmkool, spruitjes, savooi, broccoli, bloemkool, …  Het vergt soms een creatieve kookinspanning maar we zijn toch blij en fier dat we nog altijd verder kunnen met eigen kweek!

En wat hangt daar te drogen aan de waslijn?
Dat zijn onze nieuwe afwassponsjes, ook te gebruiken als scrubspons in de douche. Twee bewoners ontdekten deze loofah-plant op een reis door China en India, een vrijwilliger schonk plantjes voor in onze serre. Ze lijken op grote komkommers, maar zijn niet zo sappig. Eens ‘rijp’ moet de pel eraf gehaald worden en het vruchtvlees eruit gespoeld.
Even drogen en klaar voor gebruik! En als ze versleten zijn, kunnen ze gewoon op de composthoop. Zo is de cirkel rond en komen er geen microplastics in het milieu.

Agenda (update info te checken op de website):
Vanaf 20/12 doen we een kleine winterslaap. Als je ons tussen die datum en het einde van het jaar wil bezoeken, stuur dan zeker een mailtje naar info@abtshof.be.
Maar, ondertussen:

 • Infomoment 2.0 op 04/12, voor diegenen die al een eerste kennismaking hadden. We bespreken dan enkel het juridische aspect, de financies en de planning.
 • Eerstvolgend Infomoment I op zaterdag 11/12: een eerste kennismaking met de plek, de mensen en de plannen. Welkom om 14u!
 • Diezelfde dag – 11/12 – is er om 16u de startvergadering van Velt Gingelom. Velt-lid?
  Interesse in de lokale Velt werking? We verwelkomen jullie met een pompoensoep van eigen bodem.

! Voor de activiteiten meld je je aan via info@abtshof.be, zo weten we hoeveel mensen we mogen verwachten en kunnen we de dag/activiteit goed organiseren. Dank daarvoor.

Ons adres: Thewitstraat 17, 3891 Borlo
www.abtshof.be
Volg ons op Facebook

 

Mooie herfstdagen op het erf. We harken niet alleen bladeren bij elkaar, maar ook kalkhennep en ander bouwmateriaal. De eerste lading pompoenen die we oogstten tijdens het oogstfeest zijn bijna allemaal verkocht en gebruikt. Het is alweer onze vierde herfst op deze plek. De tijd gaat snel.

! Sinds deze maand zijn we officieel met 7 bewoners. Hartelijk welkom Elke & Tina! Voorlopig blijft het voor hen nog even pendelen tussen het noorden van het land en Borlo, maar de stap is gezet.
We zijn blij dat we de bewonersgroep kunnen uitbreiden en versterkt aan fase 2 van de verbouwingen beginnen.

 

BOUW
De kalkhennep isolatie is geplaatst. Het gaat vooruit en het ziet er goed uit, meer moet dat niet zijn. De ramen zijn opgemeten, het is de bedoeling om ze tegen kerstmis te plaatsen. Ondertussen wordt de vloer- en andere verwarming voorbereid, tegels gekozen, hout voor vloeren geschaafd, trappen geïnstalleerd,… We mikken nu op de lente voor de afwerking van fase 1.
Voor wie wat meer info wil over de afgewerkte ecologische dak-vernieuwing in fase 1: het verhaal van SPIB, de aannemer die ons dak construeerde.
En voor wie graag ter plekke een kijkje wil komen nemen: we doen dit jaar mee aan de EcoBouwers weekends! Schrijf je in via de EcoBouwers website.
VELD
De groenten trekken zich voorlopig niet veel aan van de herfst. Er is nog een rijk assortiment aan tomaten, paprika’s, aubergine, sla, … tot kolen. En niet te vergeten: oesterzwammen (op de foto: shiitake’s ), zalig!

Agenda (update info te checken op de website):

 • Elke zaterdagvoormiddag kan je komen meewerken op het veld, van 10 – 13u.
 • Voor de snelle beslissers: morgen/zaterdag 30/10 om 14u, infosessie 2.0. over de financiële en juridische opzet van het project. Voor wie al eens op bezoek kwam.
 •  Ecobouwers op Het Abtshof: 7 en 14/11, schrijf je in via hun website.
 • Eerstvolgend Infomoment I op zaterdag 13/11: een eerste kennismaking met de plek, de mensen en de plannen. Welkom!
 • Infomoment 2.0 op 04/12, voor diegenen die al een eerste kennismaking hadden. Dan bespreken we enkel het juridische aspect, de financies en de planning.


! Voor de activiteiten meld je je aan via info@abtshof.be, zo weten we hoeveel mensen we
mogen verwachten en kunnen we de dag/activiteit goed organiseren. Dank daarvoor

 

Ons adres: Thewitstraat 17, 3891 Borlo
www.abtshof.be
Volg ons op Facebook

 

September was een drukke en deugddoende maand op het erf… en nu mag het even wat minder worden. De herfst is daarvoor een gepast seizoen: op de koer liggen de eerste verkleurde herfstblaren, stilaan keren we terug meer naar binnen (letterlijk en figuurlijk), met een boek en een dekentje. Het kan ook deugd doen. Maar voorlopig vibreert september nog een beetje na: één weekend hadden we Belgeco vzw te gast, een nieuw Belgisch netwerk van eco-communities waarvan Het Abtshof deel uitmaakt. Er waren 40 bezoekers en interessante workshops en ontmoetingen. Het is de bedoeling om met dit netwerk aansluiting te maken met GEN Europe.


Het volgende weekend was er ons bruisende Oogstfeest:
dorpsgenoten, WWOOF-ers, toekomstige bewoners, vrijwilligers,… zakten af naar de hoeve om samen te genieten van de oogst, de muziek, poëzie, eten en drinken, voetbal!, de zon, de afterparty en de gezelligheid samen.
We telden meer dan 100 bezoekers! De jongste bezoeker was 2 weken oud, de oudste de 80 gepasseerd.


Een stevig applaus voor onze vrijwilligers die van vrijdag tot zondag paraat stonden: bedankt voor jullie inzet, jullie zijn van onschatbare waarde !

Ondertussen vind je op de groentekar: pompoenen in alle kleuren en vormen, courgettes, tomaten, meloenen, aubergines,… voor wie langs komt en zin heeft.
De afgelopen maanden mochten we niet minder dan 7 nieuwe kandidaat-bewoners verwelkomen, goed voor 5 units. Met hen zijn we een intensievere en fijne kennismakingsperiode ingegaan. We kijken er naar uit om de bewonersgroep uit te breiden!

BOUW
Na de festiviteiten schakelden we terug naar de realiteit in de bouw: sinds vorige week vliegt de kalkhennep ons rond de oren. 10 dagen lang wordt de straatkant van het gebouw aan de binnenkant geïsoleerd met een kalkhennep laag die gespoten wordt. Een hele onderneming! Als tegengewicht voor het fysieke werk werken we ondertussen fase 2 verder uit.


Agenda (update info te checken op de website):

 • Elke zaterdagvoormiddag kan je komen meewerken op het veld, van 10 – 13u.
 • Eerste zaterdag van de maand: inmaakdag – informeer je over wat en wanneer via info@abtshof.be
 • Eerstvolgend Infomoment I op zaterdag 09/10: een eerste kennismaking met de plek, de mensen en de plannen. Welkom!
 • Infomoment 2.0 op 30/10, voor diegenen die al een eerste kennismaking hadden. Dan bespreken we enkel het juridische aspect, de
  financies en de planning.

! Voor de activiteiten meld je je aan via info@abtshof.be, zo weten we hoeveel mensen we mogen verwachten en kunnen we de dag/activiteit goed
organiseren. Dank daarvoor.

Ons adres: Thewitstraat 17, 3891 Borlo
w ww.abtshof.be
Volg ons op Facebook

 

Ondanks dat de zomer blijft kwakkelen is er een rijke oogst! Tomaten worden passata, bessen – jam, courgettes worden zoet-zuur ingemaakt, wortelen geblancheerd, … dit neigt al naar na-zomer en herfst. We zouden toch nog graag wat zon krijgen, als het even kan?
Het programma van het Oogstfeest is zo goed als klaar. Wat mag je verwachten? Oogsten voor diegenen die daar zin in hebben, een streepje of twee muziek en poëzie uit verschillende windstreken, soep en ander lekkers uit de tuin, ijsjes, spelen en gezellige babbels natuurlijk. We beginnen er aan om 14u, om 16u is er een infomoment voor de aanwezige geïnteresseerden. Wie op voorhand inschrijft betaalt 10€ inkom (rekeningnummer Hof van Borlo: BE92 8919 3403 3723).
Aan de kassa wordt dat 12€. En, niet te vergeten: leden van de vzw (hoe word je lid? zie vorige nieuwsbrief) komen gratis binnen!
BOUW
De verbouwingen komen weer op gang na het bouwverlof.
In deze fase zijn de vorderingen niet erg zichtbaar, maar redelijk essentieel: het leggen van elektriciteitsleidingen en water aan- en afvoer.
Het poortgebouw kreeg zijn natuur leien bedekking en al zeggen we het zelf: het ziet er mooi en AF uit!
In de tweede helft van september gaan we verder met de ruwere werken: kalkhennep spuiten, ramen opmeten, …
Lotte en Jana lieten een fleurige impressie na, letterlijk en figuurlijk. Onze dank!

Agenda
(update info te checken op de website):

 • Elke zaterdagvoormiddag kan je komen meewerken op het veld, van 10 – 13u.
 • Eerste zaterdag van de maand: inmaakdag –
  informeer je over wat en wanneer via
  info@abtshof.be
 • Werkgroep VZW: we maken een tweede semester
  planning voor de vzw op 31/08 om 20u.
 • Eerstvolgend Infomoment I op zaterdag 09/10:
  een eerste kennismaking met de plek, de mensen
  en de plannen. Welkom!
 • Op zaterdag 25/09 is er terug een infomoment 2.0.
  (over de juridische structuur en de financiële kant
  van de zaak, voor zij die al op bezoek kwamen) om 14u
 • Oogstfeest op zaterdag 18/09 vanaf 14u


! Voor de activiteiten meld je je aan via info@abtshof.be, zo weten we hoeveel mensen we mogen verwachten en kunnen we de dag/activiteit goed organiseren. Dank daarvoor.


Ons adres: Thewitstraat 17, 3891 Borlo
w ww.abtshof.be
Volg ons op Facebook

 

Halfweg de zomer, die er soms wat moeite mee heeft. De 4-daagse verliep alvast in warme – letterlijk en figuurlijk – omstandigheden. Het was een toppertje! Gezellige groep, veel ge(net)werkt, lekker gegeten, zalig kampvuur genot,… Een groep van 33 mensen op de site, dat lijkt op een woongemeenschap en het voelde goed. Wij blij. Dankuwel allemaal om er bij te zijn!
BEZOEK
De voorbije weken kregen we heel wat bezoek over de vloer. Zo ook JNM
Onderstebovenschelde die de regio verkenden en de Bouhou’s die tijdens een repetitieweek een jazzy sound over de koer lanceerden. En de WWOOF-ers Lotte en Jana natuurlijk. Hoe meer zielen…

BOUW
Het is bouwverlof. Zo krijgen we even ruimte om wat bij te benen met vloeren voorbereiden op de verdiepingen, afvoer- en andere leidingen klaarleggen, extra raamopeningen kappen, sleuven slijpen,… Vervelen? Dat staat hier niet in het woordenboek.


VELD
Je kan nog altijd lid worden van de VZW Hof van Borlo.
Lidgeld kost:

 • Gewoon lid 25€/jaar, in ruil voor gratis inkom op het oogstfeest in september en korting op activiteiten.
 • Steunlid 50€/jaar, idem + 1 groentepakket
 • vrije gift (> 50€): idem + zelf te plukken bloemenboeket.
  Heb je interesse? Mail ons: info@abtshof.be. Wil je graag meewerken met de vzw? Zie agenda

Op het Oogstfeest wordt het groenteabonnement gelanceerd. Je betaalt 1€/dag of 365€ voor een heel jaar lang met liefde gekweekte groenten en fruit. Meer uitleg daarover volgt. Sinds enkele weken kan je ook in het station van Landen een Bluebike ontlenen om op het Abtshof te geraken. Voor 1,15 euro kan je 24u op pad, goedkoper dan de bus. Meer info: https://www.blue-bike.be/nl


Agenda (update info te checken op de website):

 • Elke zaterdagvoormiddag kan je komen meewerken op het veld, van 10 – 13u.
 • Eerste zaterdag van de maand: inmaakdag – informeer je over wat en wanneer via info@abtshof.be
 • Voorbereiding Oogstfeest: wil je dit graag mee organiseren of er aan meewerken? Dan ben je welkom op vrijdag 06/08 om 18u, we eten samen nà de vergadering. Breng graag iets mee voor een potluck.
 • Werkgroep VZW: we maken een tweede semester planning voor de vzw op vrijdag 13/08 om 18u, sluit graag aan. We eten samen nà de vergadering, potluck-gewijs.
 • Infomoment I op 14/08: een eerste kennismaking met de plek, de mensen en de plannen. Welkom!
 • Op 28/08 is er terug een infomoment 2.0. (over de juridische structuur en de financiële kant van de zaak, voor zij die al op bezoek kwamen) om 14u
 • Oogstfeest op 18/09


! Voor de activiteiten meld je je aan via info@abtshof.be, zo weten we hoeveel mensen we
mogen verwachten en kunnen we de dag/activiteit goed organiseren. Dank daarvoor.
Ons adres: Thewitstraat 17, 3891 Borlo
www.abtshof.be
Volg ons op Facebook!

 

 Via deze nieuwsbrief willen we even hulde brengen aan alle vrijwillige helpers die ons telkens opnieuw,
maand na maand, komen bijstaan bij de ontwikkeling van dit project op het veld, op het
(de w)erf, in de keuken.
Duizend maal dank daarvoor! Zonder jullie zouden we dit maar half zo fijn
vinden! Jullie zijn voor ons een fysisch hart onder de riem.

BOUW
We zitten in een stroomversnelling… De dakwerken zijn (zo goed als) klaar, de straat is ontruimd van stelling en kraan. Nu zijn de binnenmuren aan de beurt, de opbouw van de vloeren en het houtskelet voor de kalkhennep-isolatie. Die dingen zouden tegen het bouwverlof afgerond moeten zijn.
Daarnaast moeten er ook hier en daar nog extra gaten gekapt worden voor trappen en ramen.

VELD
Tijdens onze eerste inmaakdag maakten we vlierbloesem- en kamillesiroop. De aardbeien zijn ondertussen ook jam-klaar.
Binnenkort zal de groentekar elke zaterdag (vanaf de middag) en
zondag onder de poort staan. Je neemt wat je nodig hebt en betaalt een vrije bijdrage in het potje (we zorgen voor richtprijzen).

Vanaf nu kan je ook lid worden van de VZW Hof van Borlo.
Lidgeld kost:

 • Gewoon lid 25€/jaar, in ruil voor gratis inkom op het oogstfeest in september en korting op activiteiten.
 • Steunlid 50€/jaar, idem + 1 groentepakket
 • vrije gift (> 50€): idem + zelf te plukken bloemenboeket.

Heb je interesse? Mail ons: info@abtshof.be.

Op het Oogstfeest wordt het groenteabonnement gelanceerd.
Je betaalt 1€/dag of 365€ voor een heel jaar lang met liefde gekweekte groenten en fruit. Meer uitleg daarover volgt.

De inschrijvingen voor de Zomer-4-daagse (21-24/07) zijn open.
Zoals bij de voorgaande edities werken we tijdens die 4 dagen met z’n allen op het veld, op de site, in de bouw,…
We koken en eten samen en netwerken dat het een lieve lust is. ‘s Avonds is er ruimte voor een wandeling, een kampvuur, petanque tornooi, inspirerende documentaire,… (breng gerust je muziekinstrument mee)
We vragen een bijdrage van 5€/dag voor het eten en een koude/warme douche. Schrijf je zeker in, want we beperken het aantal deelnemers per dag, zo houden we het overzichtelijk en gezellig.
Standaard kamperen we, maar indien dat echt niet mogelijk is, kan je je informeren of er nog logeerruimte vrij is (die is gezien de verbouwingen eerder beperkt dit jaar).
Tot gauw!
Stuur een mailtje om je in te schrijven naar info@abtshof.be,
we bevestigen en daarna kan je je bijdrage storten op de rekening van de vzw Hof van Borlo: VDK BE92 8919 3403 3723

Het zomervuur 2021 was er eentje van formaat, we hebben genoten.

Agenda (update info te checken op de website):

 • Elke zaterdagvoormiddag kan je komen  meewerken op het veld, van 10 – 13u.
 • Eerste zaterdag van de maand: inmaakdag – informeer je over wat en wanneer via info@abtshof.be
 • Op 26/06 is er terug een infomoment 2.0. (over de juridische structuur en de financiële kant van de zaak, voor zij die al op bezoek kwamen) om 14u
 • Infomoment I op 10/07: een eerste kennismaking met de plek, de mensen en de plannen. Welkom!
 • De Zomer-4-daagse (zie hoger) met infomoment I op 21/07 (eerste kennismaking) en infomoment 2.0. (juridische en financiële info) op 24/07.
 • Voor de agenda: het oogstfeest (18/09) gaat z’n 3de editie tegemoet! Noteer het alvast op je kalender.

! Voor de activiteiten meld je je aan via info@abtshof.be, zo weten we hoeveel mensen we mogen verwachten en kunnen we de dag/activiteit goed organiseren. Dank daarvoor.

Ons adres: Thewitstraat 17, 3891 Borlo
www.abtshof.be
Volg ons op Facebook!

 

We hadden al veel somber weer in mei, maar de vogels kwetteren dat het een lieve lust is zodat we toch niet vergeten dat het lente is. Het was (en is nog altijd) een pittige periode op en rond het erf. We namen o.a. ook deel aan de Samenhuizendag en ontmoetten veel (méér dan 40 bezoekers!) nieuwe gezichten uit alle hoeken van het (buiten)land, heel inspirerend! Hopelijk zitten daar ook enkele nieuwe bewoners bij… wie weet?

BOUW
De dakwerken zijn b-ij-n-a klaar. Tegen begin juni worden de stellingen en de kraan op straat verwijderd. Het is ook ‘van moeten’ want de Ronde van België passeert op 11 juni door de Thewitstraat. Voor wie interesse heeft…
Qua verbouwingen staan vanaf nu op de agenda: de vloeren, de binnenmuren, de ramen, het houtskelet om de kalkhennep isolatie tussen aan te brengen, … We zijn nog wel even bezig. Maar het krijgt vorm, de woningen worden zichtbaar, en dat is fijn.

! We zijn op zoek naar een bouwlift(je) voor begin juni. Ken jij iemand in de buurt die zoiets verhuurd?
(of heb je dat zelf in de garage staan?) Laat het ons weten. Alvast dank.

VELD
Op het veld en in de serre zijn er alweer veel groenten te verzorgen en oogsten. Helpende handen zijn welkom (elke zaterdagvoormiddag!) in ruil voor dagverse groenten, dit wil je niet missen!

Wwoof-ers komen en gaan, zo ook Tinne en Anouck: bedankt dames! Om hier even te zijn en jullie helpende hand te bieden.

Samen met enkele dorpsgenoten richtten we Velt Gingelom op. Samen sterk en ecologisch tuinieren aan de top! U hoort van ons. Of, nog beter: heb je rond het thema een briljant idee (vorming, wandeling, workshop, activiteit,…) om samen met de mensen van Gingelom uit te voeren: deel het met ons.

De woonwagen werd al druk bewoond dit voorjaar, maar ze is nu vrij voor de volgende bewoner. Wil je de plek even van dichtbij leren kennen: dit is je kans!

We gaan door met de infomomenten voor kandidaat-bewoners (zie kalender op de website). Maar, wil je graag los van de voorgestelde infomomenten langskomen, dan kan dat ook. Stuur een mailtje (zie onderaan) en we zoeken samen een datum. Aarzel niet! We kijken er naar uit.

Agenda:

 • Elke zaterdagvoormiddag kan je komen meewerken op het veld, van 10 – 13u.
 • Infosessie 2.0. (voor zij die al eens de site bezochten) over de financiële aspecten van wonen op Het Abtshof op zaterdag 29/05 om 14u (terug live!)
 • Op 05/06: vanaf nu maandelijkse inmaakdag (groenten of fruit, maar nu: aardbeien!) Breng je schort mee, gratis voor leden van de vzw Hof van Borlo, 5€ deelname voor niet-leden.
 • Op 12/06 is er een werkdag (van 10 tot 18u) + infomoment (kennismaking) om 14u
 • Op 20/06 verwelkomen we de zomer met een vuur, om 20u
 • Op 26/06 is er terug een infomoment 2.0. om 14u
 • Voor de agenda: de zomer-4-daagse (21-24/07) en het oogstfeest (18/09) gaan hun 3de editie tegemoet! Noteer het alvast op je kalender.

! Voor de activiteiten meld je je aan via contactformulier, zo weten we hoeveel mensen we mogen verwachten en kunnen we de dag/activiteit goed organiseren. Dank daarvoor.

Ons adres: Thewitstraat 17, 3891 Borlo
www.abtshof.be – check de kalender regelmatig!
Volg ons op Facebook!

 

Eind april alweer, het jaar nam een vliegende start!

We versturen deze nieuwsbrief met een speciaal verzoek aan alle lezers (jullie zijn met 250!): we zoeken intensief kandidaat-bewoners. Einde dit jaar zijn de 5 woningen aan de straatkant klaar voor gebruik en het zou helemaal geweldig zijn mochten we in de komende maanden mensen ontmoeten die zin hebben om hier te wonen, het project mee te ontwikkelen en mee te genieten van deze prachtige site,… wij zijn ervan overtuigd dat dit een kans is! Dus: onze vraag aan jullie luidt: Zouden jullie het document in bijlage willen verder verspreiden aan mensen in jullie omgeving of kennissenkring/familie die interesse zouden kunnen hebben in een project als dit?
Alvast onze dank!
MENSEN
Dikke merci en goede reis aan Noa die ons een maand vergezelde als WWOOF-er!
Het kampeerseizoen werd geopend door 6 dappere lange afstand wandelaars.
De woonwagen is sinds een paar maanden bewoond door opeenvolgende bezoekers.  Fijn!
BOUW
De dakwerkers gaan nog even door met de werkzaamheden, we hopen dat ze einde mei kunnen afronden. De dakkapellen staan op het gebouw, de woningen en de leefruimtes worden herkenbaar. En ondertussen worden offertes vergeleken en toegezegd voor buitenschrijnwerk, kalk- hennep, leemwerken, …

VZW
De plantacties op het veld lopen door: bloemkolen, romanesco, spitskolen, ajuinen, erwten, spinazie,… De bessenstruiken komen tot leven en de fruitbomen hebben frêle bloesems. De koude nachten zijn er te veel aan, maar met een vliesdekentje over de jonge zaailingen (tomaten, aubergine, paprika,…) kunnen we het (tot nu toe toch) bolwerken. Een klein beetje duimen mag.

We gaan door met de infomomenten voor kandidaat-bewoners. Maar, wil je graag los van de voorgestelde infomomenten langskomen, dan kan dat ook. Stuur een mailtje (zie onderaan) en we zoeken samen een datum. Aarzel niet! We kijken er naar uit.
Agenda:

We laten de geplande zaken lopen. Voorzie altijd een mondmasker. Wij voorzien ruimte en zoveel mogelijk buitenlucht en beperken de groep tot het toegestane maximum.

 • Elke zaterdagvoormiddag kan je komen meewerken op het veld, van 10 – 13u.
 • Infomoment met rondleiding op zaterdag 24/04 om 14u
 • Infosessie 2.0. (voor zij die al eens de site bezochten) over de financiële aspecten van wonen op Het Abtshof op maandag 10/05 om 19.30u (online)
 • Het Abtshof doet mee aan de Samenhuizendag in het weekend van 15 – 16/05. Schrijf je via i nfo@abtshof.be
 • En even herinneren: de zomer-4-daagse (21-24/07) en het oogstfeest (18/09) gaan hun
  3de editie tegemoet! Noteer het alvast op je kalender.

! Voor de activiteiten meld je je aan via info@abtshof.be, zo weten we hoeveel mensen we mogen verwachten en kunnen we de dag/activiteit goed organiseren. Dank daarvoor.

Ons adres: Thewitstraat 17, 3891 Borlo

www.abtshof.be
Volg ons op Facebook!

 

De eerste lentedagen liggen alweer een paar weken achter ons, maar ze deden deugd. De was buiten drogen, de eerste slaatjes in de serre, sappige knoppen aan de bomen, een wandeling door voorzichtig groene velden,… Het komt goed. Onze binnenkoer daarentegen ziet er uit als een soort van oorlogsgebied: hij ligt vol puin en ander afbraakmateriaal, stapels vers hout en stellingen. Tijd voor een lenteschoonmaak. Containers met bouw-afval worden afgevoerd, en viooltjes geplant. Ook dat komt goed.

MENSEN

De voorbije weken passeerden er vlot bezoekers in de woonwagen. Een covid veilig verblijf op ‘den buiten’ kan blijkbaar charmeren. Voor ons is het in elk geval heel gezellig en interessant om meer mensen op en rond het erf te zien en te ontmoeten. Laat het u inspireren!

BOUW

De dakwerken vorderen. Het poortgebouw ligt dicht, het eerste gedeelte kreeg zijn kalkhennep-isolatie (en ligt dus ook dicht), het tweede deel krijgt nu een houtskelet karkas aangemeten en dan is er nog een derde deel. Het krijgt vorm. Er wordt mooi werk geleverd. Stilaan kunnen we ons ook goed inbeelden hoede woningen er zullen uitzien. En we leren bij.

VZW

In de serre groeien de eerste nieuwe groenten van het seizoen: sla, worteltjes, koolrabi, …  In de zaaibakjes ontluiken ajuinen en bloemkolen en op het veld werden enkele extra groentebedjes voorbereid. De hele boomgaard kreeg een portie paardenmest toegediend,… De lente is duidelijk aangebroken.

Op zondag 11 april doen we een bloesemwandeling. We vertrekken aan de hoeve om 14 u. en wandelen ongeveer 10 km. in de omgeving, op zoek naar de eerste bloesems. Als je wil mee wandelen, graag!Kom gewoon op tijd naar Borlo en sluit aan(uiteraard volgen we ook dan de geldende covid-maatregelen).

We gaan door met de infomomenten voor kandidaat-bewoners. Maar, wil je graag los van de voorgestelde infomomenten langskomen, dan kan dat ook. Stuur een mailtje (zie onderaan) en we zoeken samen een datum. Aarzel niet! We kijken er naar uit.

Agenda:

We laten de geplande zaken lopen. Voorzie altijd een mondmasker. Wij voorzien ruimte en zoveel mogelijk buitenlucht en beperken de groep tot het toegestane maximum.

 • Elke zaterdagvoormiddag kan je komen meewerken op het veld, van 10 – 13u.
 • Infomoment met rondleiding op zaterdag 27/03 om 14u
 • Een ontspannen babbel tijdens de bloesemwandeling (max. 10km) op zondag 11/04 om 14u (voorzie schoenen die vuil mogen worden).
 • Infosessie 2.0. (voor zij die al eens de site bezochten) over de financiële aspecten van wonen op Het Absthof op maandag 12/04 om 19.30u (online)
 • En alvast even aankondigen: de zomer-4-daagse (21-24/07) en het oogstfeest (18/09) gaan hun 3de editie tegemoet! Noteer het alvast op je kalender.

! Voor de activiteiten meld je je aan via info@abtshof.be, zo weten we hoeveel mensen we mogen verwachten en kunnen we de dag/activiteit goed organiseren. Dank daarvoor.

Ons adres: Thewitstraat 17, 3891 Borlo

 

Sneeuw en ijs zoals we het jaren niet gehad hebben, we hadden het kunnen denken… Maar ook hier en daar een sneeuwklokje, vroege vogels die fluiten, een streep helder blauwe lucht boven het veld, groene knoppen aan de mierikswortel,… dus ergens in de verte komt ie er toch aan: de lente.
Voorlopig houden we muts en brandhout in aanslag, maar we zijn hoopvol.
Bouw
De veranderingen aan het dak worden zichtbaar. Het poortgebouw kreeg een nieuw gebinte, de ‘ringbalk’ is gegoten, de eerste blanke balken zijn gemonteerd, raamopeningen werden gekapt en gemetst, we kozen
dakpannen en leien,…
De bewoners krijgen elke woensdag bij de werfvergadering ‘huiswerk’, dat ze in het weekend kunnen uitvoeren (verder afbreken, stenen afvoeren, lentelen metsen,…), zodat de dakwerkers de volgende week verder kunnen. Hèhè. We leren bij.
Hof van Borlo vzw
In de serre klimmen de temperaturen overdag naar aangename hoogte. De knoflook ziet er tevreden uit. We zaaiden vroege worteltjes en genieten ondertussen verder van de laatste wintergroenten: kolen (uiteraard),
venkel, broccoli, spruitjes en boerenkool.
De fruitbomen kregen verse houtsnippers en de compost is in de maak.

Bedrijvigheid alom dus.

Onze dank! aan de provincie Limburg, want:


Betaalbaar wonen op Het Abtshof? Het is overal een uitdaging en ‘koken kost geld’, ook hier. Je financiële bijdrage wordt berekend op basis van de waarde van je gewenste unit en zal in de eerste plaats bestaan uit een stuk kapitaal, in de vorm van aandelen. Wij gaan hierbij voor het principe van wonen aan kostprijs en willen dit mogelijk maken voor iedereen. Bij een kleinere startinbreng kan je aan kapitaalsopbouw doen met de daarmee gepaard gaande financiële kosten.
Bij een grotere startinbreng maak je het voor meer mensen mogelijk om in stappen, dan treedt er een solidariteitsprincipe in werking. Verder hanteren we een voorzichtigheidsprincipe, we bouwen een spaarpot op voor instandhouding op de lange termijn. Je maandelijkse inbreng lijkt dus op een huur, waar je achteraf wel iets aan overhoudt, die aandelen. Deze principes hebben we
geconcretiseerd in een rekentool (vergelijkbaar met de rekentool van wooncoop.be). Wie graag eens hoort hoe dit financiële plaatje nu precies in elkaar zit, kan deelnemen aan infosessie 2.0. (zie agenda).

!!! We gaan door met de infomomenten voor kandidaat-bewoners. Wil je graag los van de voorgestelde infomomenten langskomen, dan kan dat ook. Stuur een mailtje (mail onderaan) en we zoeken samen een datum.
Aarzel niet! We kijken er naar uit.

Agenda:
We laten de geplande zaken lopen. Voorzie altijd een mondmasker. Wij voorzien ruimte en zoveel
mogelijk buitenlucht en beperken de groep tot het toegestane maximum.

 •  Elke zaterdagvoormiddag kan je komen meewerken op het veld, van 10 – 13u.
 •  Voor de snelle beslissers: Infomoment met rondleiding op zaterdag 27/02 om 14u
 •  Maandag 08/03 online infosessie 2.0 over de juridische structuur en de centen.
 • Werkdag op zaterdag 13/03 vanaf 10u
 • Kick-off Hof van Borlo vzw op 20/03 (onder corona voorbehoud)

! Voor de activiteiten meld je je aan via info@abtshof.be, zo weten we hoeveel mensen we mogen verwachten en kunnen we de dag goed organiseren. Dank daarvoor.

Ons adres: Thewitstraat 17, 3891 Borlo

 

Het nieuwe jaar is alweer bijna een maand oud. Die stond in het teken van de opstart van de GROTE VERBOUWINGEN. En zoals dat gaat: je wil liefst géén sneeuw dit jaar, dan komt er gegarandeerd sneeuw. Je wil géén nattigheid, géén wind,…. jep. Maar we werken verder, door weer en wind. Het is soms lastig, maar even goed geeft het plezier omdat het evolueert. En ‘s avonds samen eten en verdwijnen onder een dekentje bij het vuur doet des te meer deugd.

Bouw:
De voorbije weken werd de bovenverdieping verder ontmanteld. We haalden de dakbedekking er af, installeerden een werkvloer, demonteerden de bakgoten en de hondjes (rara), ruimden kilo’s stof,…. De straatvleugel staat letterlijk in de steigers. De dakwerkers van SPIB zijn bezig aan de restauratie van het
poortgebouw. Naast afbreken en opruimen is er vanaf nu dus ook: ‘opbouwen’, en dat voelt goed.

? Vraagje: Heeft er iemand (of ken je iemand die…) een veevoeder-meng-machine ter beschikking? We zoeken er eentje voor het klaarmaken van de kalkhennep voor het isoleren van daken en buitenmuren van fase 1.

WWOOF-er Willem, na 5 maanden ongeveer een vaste waarde op het erf, heeft sinds een paar weken zijn reis verder gezet. Onze dank reist hem achterna: DANKUWEL Willem voor je inzet (en al de rest) al die tijd!

Groentepakket gewenst? Dat kan: Vanaf 2021 kan je wekelijks een groentepakket kopen op de hoeve. Je betaalt daarvoor op voorhand 1€/dag/persoon. Met die voorafbetaling zal de vzw Hof van Borlo zaden en plantgoed kopen, voor groenten en fruit die jij dan achteraf kan oogsten.
Interesse? Mail ons: info@abtshof.be

Ook in 2021 gaan we door met de infomomenten. Maar, wil je graag los van zo’n infomoment
langskomen, dan kan dat ook. Stuur een mailtje (mail onderaan) en we bekijken wanneer het kan.
Aarzel niet! We kijken er naar uit.

Noteer alvast in je agenda:

We laten de geplande zaken lopen. Voorzie altijd een mondmasker. Wij voorzien ruimte en zoveel mogelijk buitenlucht en beperken de groep tot het toegestane maximum.

 • Elke zaterdagvoormiddag kan je komen meewerken op het veld, van 10 – 13u.
 • Infomoment met rondleiding op zaterdag 30/01 om 14u
 • Maandag 08/02 online infosessie 2.0 over de juridische structuur en de centen.
 • Werkdag op zaterdag 13/02 vanaf 10u

! Voor de activiteiten meld je je aan via info@abtshof.be, zo weten we hoeveel mensen we mogen verwachten en kunnen we de dag goed organiseren. Dank daarvoor.

Ons adres: Thewitstraat 17, 3891 Borlo