Ondanks de stevige weersomstandigheden van de voorbije weken hangt het verlangen naar de lente in huis. Van zodra er een sprankel zon is gooien we de poorten open, zetten we de pomp aan in het zwembad, hangen we de was te wapperen,… Meestal moeten we dat allemaal weer onverwijld ongedaan maken, maar hoop doet leven. Sneeuwklokjes, tulpenbladen of wilgenkatjes in zicht en we maken stiekem een vreugdesprongetje… Ze komt, bijna!
 
We hebben Chiara en Dennis trouwens goed overleefd. De impact van de stormen bleef beperkt tot een aantal pannen die ter aarde stortten en een boom die er bij ging liggen.
 
Eén van onze goede voornemens voor dit jaar is het vinden van nieuwe bewoners. In de huidige omstandigheden zijn dat best mensen die wel wat avontuur kunnen appreciëren. De start van de bouwwerken, handen uit de mouwen, nog veel denkwerk i.f.v. het project MAAR anderzijds ook de kans om dit prachtige project (al zeggen we het zelf) mee vorm te geven, mee kunnen denken om er een echt ecologisch en vernieuwend project van te maken. Je kan hier komen wonen als A-aandeelhouder-toekomstige bewoner maar ook tijdelijk als huurder. Er is op dit ogenblik een unit gecreëerd (met evt. gedeelde faciliteiten). Voel je je geroepen of ken je iemand die zich zou kunnen geroepen voelen ? Laat het ons weten!
 
De smidse kreeg ondertussen een mooie herstelling aan de kap, klaar voor stap 2!
Agenda:
 • Voor de snelle beslissers: aanstaande zaterdag 29/02 infomoment in Het Abtshof, vanaf 14u welkom!
 • Volgende werkdag gaat door op zaterdag 14/03, van 10 – 17u. Als je wil mee-eten ‘s avonds dan weten we dat graag op voorhand.
 • Het eerste vuur van het jaar: 21/03 vanaf 21u. Wil je er gewoon gezellig bij komen zitten? Doen!
 • Het volgende infomoment gaat door op zaterdag 28/03, om 14u. Wil je weten hoe en wanneer je zou kunnen wonen en meedoen op Het Abtshof? Dan moet je zeker langskomen!
Je kan ons altijd bereiken via abtshofcvba@gmail.com     Ons adres: Thewitstraat 17, 3891 Borlo

Stilaan kruipen de temperaturen in de goede richting. De bessenstruiken kleuren groen
en de magnolia staat klaar om in al z’n pracht (even) te ontploffen, nu nog wachten op de zwaluwen.
Het gras begint te groeien, tijd om het grasmachine van stal te halen. Klaar voor een volgend seizoen op Het Abtshof.


Het voorbije weekend hebben we zoals voorzien een boomgaard aangeplant.
Onze boomgaard telt nu 35 bomen, we willen er in het najaar nog een 20-tal bij planten.
We kozen voor zowel hoogstammen (een 20-tal), halfstammen als laagstammen. Hoogstammen omdat in deze streek rond elke boerderij hoogstamfruit stond.
Naast de schoonheid van de bloesems zorgen ze ook voor veel biodiversiteit. Het is wel moeilijker om te plukken, daarom kozen we ook voor halfstammen.
Dat is de meest natuurlijke boomvorm. Daar tussenin zetten we nog wat laagstammen, omdat deze snel in productie zijn, en ongeveer 20 jaar meegaan. Tegen dan zijn onze andere bomen hopelijk groot.
We kozen voor zowel oude variëteiten als nieuwe rassen.
De oude hebben dikwijls andere kwaliteiten (ziektebestendig, meer vitaminen en smaak) tegenover soorten die we in de winkel vinden (die zijn vooral gericht op uniformiteit en transport).
We kozen bijvoorbeeld voor de appelboom Reinette de Waleffe, dit oude ras is gevonden in een boomgaard in het dorpje Waleffe, 15 km van Borlo. Het is een zeer sterke boom, de appels hebben een iets ruwere schil maar een voortreffelijke smaak en fijn aroma en ze bewaren in de kelder tot de maand maart.
De nieuwe rassen zijn geselecteerd op gezondheid en andere oogsttijden. Zo hebben we heel het seizoen lekker en vers fruit. En omdat de winters geen winters meer zijn planten we ook abrikozen, amandelen, perziken, pruimen en dessert peren.

De corona maatregelen heb ben uiteraard ook Borlo bereikt. We zullen dan ook in de komende weken geen activiteiten organiseren: geen infomomenten noch werkdagen, Een beetje saai maar voor het goede doel. Laat ons hopen dat we er zo goed en zo snel mogelijk vanaf geraken.
Een tip om deze dagen door te brengen : je kan o.a. onze gloednieuwe website verkennen! Met grote dank aan de (alweer) creatieve inzet van Jean . Het adres: www.abtshof.be . Deel gerust.
Hou jullie gezond en wel! Zorg voor mekaar, zorg voor jezelf.
En tot gauw

Je kan ons altijd bereiken via      abtshofcvba@gmail.com
Ons adres: Thewitstraat 17,  3891 Borlo

Enkele bizarre weken later. We noteerden: veel ongeruste gevoelens over mensen dichtbij en veraf, elke kuch klinkt verdacht, we missen de spontane contacten, we beluisteren de cijfers met enig ongeloof, we wringen ons in een nieuwe home-office structuur,…
maar ook: lekker uitgeslapen, tijd voor meer en anders, de eerste lentezon, meer lezen,…
De corona-situatie doet ons dingen in vraag stellen en beseffen dat het ook wel fijn kan zijn met iets minder op de agenda, met iets meer focus op hier en nu. De isolatie maatregelen hebben ook hier hun effect niet gemist. De gemeenschappelijke maaltijden vielen weg, de na-praat momenten of tussendoor contacten worden schaarser…
Iedereen houdt zich in en bewaakt de nodige afstand. Op die manier gaan de wekelijkse vergaderingen gewoon door, ze zijn zelf vermenigvuldigd (“want we zijn hier toch, kunnen we even goed dit/dat nog afwerken”). Ter afwisseling vergaderen we buiten, of met koffie en koekjes in de serre. We beseffen dat we hier zeer geprivilegieerd zijn, met onze grote tuin en eigen groenten…

Gezien er (nog) altijd heel veel werk te doen is op de site, en de bewoners minder tijd spenderen aan woon-werk verplaatsingen wordt die tijd nuttig besteed aan klussen binnen en buiten. Op de koer en in de zaal hangt een waslijst aan klussen die regelmatig vernieuwd worden: de nieuwe boomgaard wordt verzorgd, de eerste groenten in de serre gezaaid en geplant, de bessenstruiken gemulcht, de kippen krijgen wat meer aandacht, de wankele schoorsteen wordt in een net gevangen, een aspergebed wordt aangelegd,…
Dat er hier beweging is, doet deugd.

Ook nog: de omgevingsvergunning werd klaargestoomd en op 16 april doorgestuurd naar de gemeente – Dat vierden we met een glaasje appelcider van Fruitdas (bedankt, het was lekker).

En voor de rest is het hier zoals overal: wachten op betere tijden, dromen van een betere toekomst en ondertussen toch ook al de handen uit de mouwen steken.
We hopen dat jullie het gezond houden, en wensen veel sterkte en goede moed aan diegenen die het moeilijk hebben!

Agenda:

 • 25/04: Infomoment Wordt geannuleerd
 • 09/05: Werkdag: Indien de omstandigheden het toelaten, nodigen we jullie graag uit om eens te komen proeven van het leven op het Abtshof. We werken van 10 tot 18u. Wie graag mee eet naderhand laat het graag weten. Voor de lunch voorzien we in elk geval soep met bokes.

We vragen om je aan te melden omdat we kiezen voor een kleine groep en zullen rekening houden met de geldende hygiënemaatregelen.

 • 16 & 17/05: De Open dag zal dit jaar een speciale editie zijn. We vragen om in te schrijven zodat we de rondleidingen + tekst & uitleg kunnen doen in beperkte groep. We voorzien 3 rondleidingen om 13u, 14.30u en 16u, telkens met 6 personen max.

De maanden glijden voorbij, we zijn creatief met mondmaskers, het openbare leven komt voorzichtig terug op gang,…
In de voorbije weken hebben we ons “in ons kot” goed bezig gehouden. Kleine en grotere klussen passeerden de revue.
We kregen daarvoor extra hulp van Kris, dankjewel!

bomen blaadjes gekregen.

De Ijsheiligen hebben ons getergd dit jaar. Op 15 mei noteerden we nog -4,7°C aan de grond op het veld. Dat was even de adem inhouden voor het jonge plantgoed.
We legden doeken en staken theelichtjes aan in de serre, waardoor de schade gelukkig beperkt bleef.
De serre is ondertussen al één groene weelde. We smullen alvast van de aardbeien en wachten met ongeduld op de eerste tomaatjes.
Naast vrieskou, voelen ook wij dat het al maanden niet geregend heeft.
We dragen regelmatig emmers water naar onze nieuwe aangeplante boomgaard, op één na hebben alle bomen blaadjes gekregen.

Fase 1 van de verbouwingen komt in zicht. Aan de straatkant zijde restaureren we het poortgebouw en de volledige vleugel waarin 5 compacte woningen en een gemeenschappelijke zaal, wasplaats/kantoor en logeerkamer komen. Dakwerkers komen langs, we vragen offertes op voor de eerste grote werken, we beraden ons over interessante warmtesystemen e.d.. Een volledig nieuwe fase in de ontwikkeling van dit project komt er aan.

In het weekend van 16/17 mei hadden we een opendeurweekend gepland dat helaas niet kon doorgaan. Als alternatief boksten we een online infosessie in elkaar. Blij dat we zo toch enkele nieuwe enthousiaste mensen leerden kennen. Vanaf nu organiseren we weer plaatsbezoeken voor maximum twee personen tegelijk. Wil je graag eens een kijkje komen nemen, maak dan gerust een afspraak. En op 20 juni plannen we een nieuwe opendeurdag, nog even afwachten wat de geldende maatregelen op dat moment zullen zijn.

we verwelkomden al 12 nieuwe kuikentjes

Agenda:
13/06 (nog steeds o.v.): Werkdag, we
werken van 10 tot 18u. Wie graag mee-eet ‘s avonds laat het graag weten. Voor de lunch voorzien we in elk geval soep met bokes.
20/06 (o.v.): Open Dag in Het Abtshof van 13.30 tot 17u. Je wil de site graag eens zien? Dan is dit het moment.
• In de zomer organiseren we opnieuw een werk-4-daagse: van zaterdag 18 t/m dinsdag 21/07 is iedereen welkom om mee te doen (zolang je zelf wil: één dag of meer). We voorzien een uitgebreide klussenlijst, maken samen eten in de buitenkeuken. Kamperen/logeren/… is mogelijk. Als je zeker wil zijn van een plekje laat ons dan iets weten. Vorig jaar was deze 4-daagse een succes qua opkomst (en geleverd werk). Wij kijken er alvast naar uit.

Alles groeit en bloeit: groenten in de serre (tomaten!), courgetten, erwtjes en veel meer op het veld, de eerste kersen, volop rode bessen, de aardbeienconfituur staat al in de kast, … we komen in de flow die een hele zomer zal duren. Fijn.

De voorbije werkdag waren we – lang geleden – terug met 10. Altijd plezant om samen dingen vooruit te helpen: de buitenkeuken werd vergroot en voorzien van stromend water (en afvoer), we wiedden tussen de groenten, we haalden bij de buur een paar stevige rekken voor stock van materiaal in de graanschuur, maakten confituur, …

De Open Dag was een speciale editie omwille van de corona-maatregelen. We nodigden bezoekers uit voor een rondleiding en tekst en uitleg in kleine groepjes. Dat bracht zo’n 23 geïnteresseerden naar Borlo-city. Leuke ontmoetingen, we kijken uit naar het vervolg.

Nieuw-nieuw-nieuw: Vzw Hof van Borlo. De vzw zal de inhoudelijke werking op de site op zich nemen, terwijl de coöperatie zich toespitst op de infrastructuur: de verbouwingen, de woningen, verhuur van lokalen,…
De vzw zal zich bekommeren om de werking op het veld, de groenteteelt, ateliers rond ecologisch verbouwen, waterbeheer op de site, korte keten verkoop, honing slingeren, brood bakken,…
ambities genoeg! Nog iemand ideeën ter aanvulling? Laat maar weten!

Voor het bouwverlof wordt de ingangspoort aan de straatkant gestabiliseerd door middel van micropalen. Het voelt een beetje als de eerste steenlegging, maar we moeten nog wachten op bericht omtrent de omgevingsvergunning. We verwachten dat tegen half juli.

De jaarlijkse algemene vergadering kwam samen en zag dat het goed was. Het werd een interessante uitwisseling met ondertussen 16 aandeelhouders: 5 A-aandeelhouders en 11 B-aandeelhouders.

De woonwagen is helemaal klaar voor gebruik. (foto) Wil je graag een paar dagen, weken, maanden,… komen proeven van wonen op Het Abtshof? Contacteer ons. We bekijken de mogelijkheden samen.

De nestkast op het veld is dezer dagen een trekpleister: het tweede nest torenvalken begint te vliegen. Dat gaat gepaard met veel gekrijs en enthousiast gefladder (om dan op de tak onder het nest te landen, voorlopig…maar, oefening baart kunst). En ook nog: nieuwe kerkuilen in de schuur ->

Agenda: In de zomer organiseren we niet één maar 4 werkdagen op een rij:
van zaterdag 18 t/m dinsdag 21/07 is iedereen welkom om mee te doen (zolang je zelf wil: één dag of meer). We voorzien een uitgebreide klussenlijst, maken samen eten in de buitenkeuken. Kamperen/logeren/… is mogelijk. Als je zeker wil zijn van een plekje laat ons dan iets weten.

Je kan ons altijd bereiken via abtshofcvba@gmail.com
Ons adres: Thewitstraat 17, 3891 Borlo

Geniet van de zomer!

Philippe, Kim, Pieter, Ivan, Sabrine

De zomer is al flink gevorderd en toch hebben we iets minder zomer-gevoel vergeleken met andere jaren. Het corona-effect blijft hangen. We kunnen niet zomaar genieten van de uitbundige vrolijkheid van een zonovergoten land. We zijn op onze hoede. Maar, ook nog altijd dankbaar en blij dat we hier mogen wonen in dit bizarre jaar.

En de kunstige foto’s van Fien!

De werkdagen van half juli waren qua opkomst een (eerste) succes. Vrijwilligers uit alle windhoeken kwamen naar Borlo, tentjes op het veld, logés in de woonwagen, in huis, … Het geeft telkens even het gevoel waarnaar we streven: meer volk en bedrijvigheid op de site. Samen werken aan een collectief project. Qua resultaten: een (tweede) succes! Te veel om hier allemaal op te sommen: kom eens kijken.
En voor “gezelligheid” noteren we een dikke…. ‘t was supergezellig. Bedankt aan alle vrijwillige handen!

De micropalen zijn een feit. In één week tijd kregen het poortgebouw en de grote schuur in totaal 25 injecties. De stabiliteit is dus verzekerd voor de komende 100 jaar (of dat is althans de bedoeling).

De omgevingsvergunning……….is er nog niet. Half augustus staat ie terug op de agenda bij de gemeente. Erfgoed stelde nog enkele vragen die uitgeklaard moeten worden. Ondertussen zijn we offertes aan het opvragen i.f.v. de dakwerken en onze kuiten aan het masseren, ‘t zal nodig zijn!
We merken dat buitenlandse reizen minder op de agenda staan. Het Abtshof ontvangt regelmatig fietsers en rondtrekkende vakantiegangers. We meldden ons als bivakplek op “Welcome in my garden”, voor wie graag eens z’n tentje neerpoot in een veld…. (met buitenkeuken en composttoilet)
Sinds half juli verkopen we in het weekend terug “groenten van de kar”. We plukken – vers van de dag – en verkopen wat voorhanden is. Op dit moment zijn dat vooral tomaten in alle vormen en kleuren, courgettes, rode bes, komkommer,…

Agenda:

 • Tijdens het weekend van 15 en 16/08 doen we mee aan de Samenhuizendag. We geven
  rondleidingen en uitleg over het project. Omwille van de corona-maatregelen vragen we
  uitdrukkelijk om hiervoor in te schrijven via info@abtshof.be. De rondleidingen worden
  beperkt tot 8 personen. We blijven zoveel mogelijk buiten, maar voorzie een mondmasker
  voor het gedeelte in huis.
  Concreet:
  – zaterdag rondleiding om 11, 14.30 en 16u
  – zondag online infosessie om 11u, rondleiding om 14.30 en 16u
 • Woensdagavond 19/08 geven we een infosessie deel II, over de bouwplannen en het
  financieel-juridisch luik van het project. Inschrijven via info@abtshof.be. Start om 19u, ter
  plekke.
 • Werkdag op zaterdag 29/08, we werken van 10 – 18u.
  Ons adres: Thewitstraat 17, 3891 Borlo
Dank ook aan Willem voor dit weelderig beeldeke

Nieuwsbrief Het Abtshof – Augustus 2020

Zoals overal was het ook hier (te) WARM! Voor iedereen en ook voor onze groenten. Ze lagen te puffen in de zon,
verscholen zich in de schaduw onder de blaadjes, zogen zich vol met de zomer.
Resultaat: het aantal courgettes is niet meer te tellen, de oogstsessies bonen volgen elkaar op, sappige tomaten hangen zwaar aan overvolle struiken,… Gelukkig passeerden er ondertussen ook een paar stevige regenbuien die het stof wegspoelden en een douche gaven aan al het eetbaars op het veld. Het leven zoals het is op Het Abtshof.

En er is NIEUWS! De omgevingsvergunning voor bouwfase 1 is goedgekeurd! Dit betekent dat de renovatie voor de eerste 5 woningen + zaal kan opgestart worden. Dus: aannemers boeken voor dak- en andere werken (vooral lokale suggesties zijn nog welkom!), toekomstige bewoners engageren, plannen verfijnen, … de bal is aan het rollen…

In het weekend van 15 en 16/08 deden we mee aan de Samenhuizendag. Ondanks de covid-19 maatregelen (die we uiteraard respecteerden) zakten 36 bezoekers af naar Borlo. We gaven rondleidingen in kleine groepjes en ontmoetten alweer interessante mensen. Altijd leuk!

Welcome to my garden werkt! Karen beet de spits af en sindsdien is er geen houden meer aan. Wekelijks melden zich vooral dappere fietsers om te komen kamperen op het veld. De buitenkeuken, zonnedouche en composttoilet worden goed gebruikt. Zo moet het zijn.

Gespot op de site: een eikelmuis, inclusief zorro-masker en lange pluimstaart, in het dakgebinte van de buitenkeuken. Wildlife in Borlo.

De voorbije weken mochten we genieten van het vrijwilligerswerk van Marieke en Willem: onze dank daarvoor! 4 handen extra aan het werk en een gezellige aanwezigheid, dat laat zich voelen!

Agenda:

 • Werkdag op zaterdag 29/08, we werken van 10 – 18u.
 • Infosessie II – enkel voor diegenen die al een eerste introductie kregen – over de
  financiële en juridische kant van “wonen in Het Abtshof”, op dinsdagavond 08/09 om 19u
 • Werkdag op zaterdag 12/09, we werken alweer van 10 – 18u.
 • Oogstfeest op zaterdag 19/09, vanaf 15u. Omwille van jeweetwel beperken we de deelnemers tot 50. Als je er dus héél grààg wil bij zijn, dan stort je onverwijld 10€ inkom op de rekening van Hof van Borlo vzw BE92 8919 3403 3723. We voorzien een lekker lokaal geproduceerd avondmaal en drank aan democratische prijzen. En een streepje muziek?
 • Infosessie op zaterdag 26/09 voor iedereen, om 14u.

Voor al deze activiteiten meld je je aan via info@abtshof.be, zo weten we hoeveel mensen we verwachten en kunnen we je ook bereiken mocht er iets niet kunnen doorgaan. Dank daarvoor.
Ons adres: Thewitstraat 17, 3891 Borlo

Infomomenten op Het Abtshof. Voor wie niet helemaal meer kan volgen:
➔ We organiseren elke maand, ergens in de laatste week, een infomoment voor mensen die nog nooit langskwamen. Een eerste kennismaking met rondleiding dus.
➔ Daarnaast is er de infosessie 2.0. voor zij die al wel eens langskwamen maar zuchten naar meer informatie. In deze infosessie gaan we dieper in op de juridische structuur van het project (de coöperatie dus) en de financiële kant van de zaak. Et voilà, en nu allemaal afkomen!

Het oogstfeest werd ondanks de covid maatregelen een sfeervol samenzijn! We hadden een 60-tal gasten die heel flink ons circulatieplan volgden, een mondmasker droegen waar nodig en de bubbels respecteerden.
Maar, er was vooral ook een lokale muziekgroep, een smakelijk buffet met enkel groenten uit de hof, kilo’s pompoenen, ijsjes van Frank en een gezellige babbel met dichte of verre buren en vrienden. Altijd een goed recept.

En daarvan gesproken, De kookploeg deelt graag het receptje van de rodebieten-humus die ook op het buffet stond en zeer gesmaakt werd:
uit ‘de brooddoos’ van Lut De Clercq

Nodig:

 • 3 medium rode bieten in blokjes gesneden
 • 2 el olijfolie
 • 2 teentjes look, ongepeld
 • 125 gr gekookte kikkererwten
 • 1.5 tl karwijzaadjes, 0.5 tl venkelzaadjes en 0.5 tl kardemonzaadjes alles geroosterd in een pan en fijn gemalen (met de vijzel)
 • 150 ml olijfolie
 • 3 el vers geperst limoensap
 • Peper & zout

Verwarm de oven op 180 °

Zo doet je het:
Schik de stukjes biet op een bakplaat en bestrijk ze met olie en peper & zout
Bak de bieten gedurende 20 min en voeg dan de ongepelde teentjes look erbij
Bak nog 10 minuten en laat afkoelen.
Doe alle ingrediënten en de uitgeknepen look in een blender en pureer. Proeven en eventueel nog wat olijfolie of water toevoegen en kruiden naar smaak.
Te bewaren in de koelkast.

Bij deze willen we nogmaals onze vrijwilligers van de dag hartelijk danken: opbouwen, kokerellen, circulatieplannen uittekenen, bierkaarten ontwerpen,
de bar open houden, … afruimen en afbreken, jullie attente aanwezigheid de hele dag: zonder jullie zou het niet op deze manier gelukt zijn! Een applaus!

Agenda:
Werkdag op zaterdag 10/10 van 10 tot 18u.
Infosessie 2.0 op maandag 12/10 om 19u
Infomoment op zaterdag 31/10 om 14u

Voor al deze activiteiten meld je je aan via info@abtshof.be, zo weten we hoeveel mensen we mogen verwachten en kunnen we je ook bereiken mocht er iets niet kunnen doorgaan. Dank daarvoor.

Ons adres: Thewitstraat 17, 3891 Borlo

Net zoals de kleurige herfstblaren vliegen de getallen, maten en euro’s ons rond de oren in de meetstaten, het financiële meerjarenplan, de voorbereidingen voor een kredietdossier, ….
Aannemers lopen binnen en buiten. We zijn op zoek naar stellingen, kranen en ander grof geschut.
En naar mensen die ervaring hebben met houten shingels, als dakbedekking. Iemand een idee?

De eerste 5 verbouwde woningen (+ zaal en kantoor/voorlopig winkeltje) zijn in zicht, ergens in de tweede helft van 2021 verwachten we ze klaar voor gebruik. We kijken uit naar bijkomende kandidaat-bewoners! Heb je goesting en energie om je schouders mee onder dit project te zetten?
Of je kent iemand die hier wel zou aarden? Geef een seintje. Wij zijn er alvast klaar voor.

groepsfoto
Foto: Willem VE

Even iets verduidelijken:
Op deze site huizen een coöperatie Het Abtshof en een vzw Het Hof van Borlo.

 • De coöperatie ontfermt zich vooral over het geheel (de visie van het totaalproject) en de ontwikkeling van de gebouwen tot woningen en ruimte voor ondernemen.
 • De vzw richt zich op het landbouwluik en alle thema’s die gelinkt zijn aan ecologisch wonen en leven: ecologisch verbouwen, de groentetuin, waterzuivering en -recuperatie, voedselbossen, composteren, verwerken van fruit en groenten tot gezonde voeding, kruiden, bijen houden,…

Op zondag 15/11 geven we de aftrap voor de vzw werking. We geven wat meer uitleg over het opzet, verzamelen suggesties voor de jaarplanning 2021 en vinden misschien ook kandidaten die de vzw mee vorm willen geven. Wil je hier graag aan meewerken? Welkom!
Vanaf 2021 kan je op 3 manieren mee genieten van de lekkere groenten:

 1. Elke zaterdag voormiddag wordt er gewerkt op het veld, daar kan je graag aan meedoen.
  Als return voor je werk krijg je wat oogst mee naar huis.
 2. We starten een CSA op, dit betekent dat je een oogstaandeel kan kopen voor een jaar (of voor de periode die je wenst). Dat kost je 1€/dag/persoon (op voorhand te betalen). Elke zaterdagvoormiddag kan je dan je groenten komen halen op het veld (zelfpluk).
 3. Je kan ook gewoon het groenteaanbod aan de poort bekijken. Elke zaterdag leggen we klaar wat er ter beschikking is. Jij koopt wat je nodig hebt.

Agenda:
We laten de geplande zaken lopen. Voorzie altijd een mondmasker. Wij voorzien ruimte en buitenlucht en beperken de groepen tot het toegestane maximum.


 • Infomoment op zaterdag 31/10 om 14u
 • Werkdag op zaterdag 14/11 vanaf 10u: we planten o.a. de boomgaard verder aan.
 • Kick-off vzw Hof van Borlo op zondag 15/11 om 14u
 • Maandag 16/11 om 19u: infosessie 2.0 over de juridische structuur, bouwplanning,… van het project.

! Voor al deze activiteiten meld je je aan via info@abtshof.be, zo weten we hoeveel mensen we mogen verwachten en kunnen we je ook bereiken mocht er iets niet kunnen doorgaan (en dat gebeurt dezer dagen jammer genoeg wel eens). Dank daarvoor.
Ons adres: Thewitstraat 17, 3891 Borlo

De afbraakwerken op de bovenverdieping aan de straatkant zijn gestart. We hebben nog geen schatten gevonden, maar wel al skeletten van zolder-dieren en veel stof.

De voorbije werkdagen hebben we het veld winterklaar gemaakt en de boomgaard voltooid met nog eens 38 fruit- en andere bomen. Het bos achteraan groeit zienderogen en de boomgaard ziet er veelbelovend uit. Met dank aan een late novemberzon en de helpende handen.

De werkdag op 12 december zal voornamelijk gewijd zijn aan de afbraakwerken van het huidige dak. We voorzien een container voor steenpuin. Wie zin heeft in een winterdagje hard labeur, gelardeerd met een lekkere soep en een gezellige babbel: kom maar af!

We zoeken kandidaat bewoners voor de vijf units die we in 2021 zullen voltooien. Vermits we de tijd nemen om mensen te leren kennen (en omgekeerd: kennismaken met ons), is het het goede moment om je daarvoor te melden. In december is er geen gezamenlijk infomoment, maar we nodigen je uit om een individuele afspraak te maken.

Ook de kerstvakantie van 2020 zal bijzonder zijn: de gebruikelijke familiefeesten op een laag pitje (of alvast anders) en veel werk op de plank ……. want op 8 januarivliegen we er in met de dakwerken en de ruwbouw, die worden uitgevoerd door aannemer SPIB uit Zonhoven. Voor één keer hopen we op een zachte winter. Voor wie graag iets over de technische kant leest: de werken worden in drie fasen opgedeeld, het poortgebouw en het grote dak in twee delen. Telkens wordt er een nieuwe ringbalk gegoten, daarop wordt de houten dak structuur geplaatst en dan komen achtereenvolgens rietmatten, kalkhennepisolatie (bulk gestort) en een houtwolplaten (Celit) onderdak. Plus dakpannen natuurlijk.

Agenda:
We laten de geplande zaken lopen en passen ons aan aan de op dat moment geldende maatregelen. Voorzie altijd een mondmasker en warme kledij want we blijven zoveel als mogelijk buiten.

 • Infomoment op zaterdag 28/11 in de namiddag
 • Online Infomoment 2.0 (voor diegenen die al eens langskwamen) op maandag 07/12 om 19u
 • Werkdag op zaterdag 12/12 vanaf 10u.
 • Wintervuur op 20/12

Voor al deze activiteiten meld je je aan via info@abtshof.be, zo weten we hoeveel mensen we mogen verwachten en kunnen we je ook bereiken mocht er iets niet kunnen doorgaan (en dat gebeurt dezer dagen jammer genoeg wel eens). Dank daar voor.

Ons adres: Thewitstraat 17, 3891 Borlo

maan
foto: Lily

De stilte van de winter is dit jaar net iets anders: er ronken machines in en rond de gebouwen. Er wordt fysiek gewerkt op de site maar ook achter de schermen (of net voor de schermen) is het druk: de boekhouding 2020 afronden, een kredietdossier naar afwerking brengen, verzekeringen in orde brengen, … Veel bedrijvigheid op alle vlak.

Bouw: De bewoners trokken zich allemaal terug aan de ‘tuinkant’ van de hoeve want de werken aan de straatkant komen er aan. Er staat een stelling op de binnenkoer. De bovenverdieping is zo goed als ontmanteld. Op 5 januari wordt er een kraan geplaatst op de straat en starten de dakwerken. Spannend, na bijna drie jaar voorbereiden!

VZW Hof van Borlo: We dienden een Platteland+subsidiedossier (middelen komen van Vlaanderen en de provincie Limburg) in en dat werd ons toegekend! Dat betekent dat we extra middelen kunnen investeren in een bijenhal, de verdere ontwikkeling van het veld, een bakoven, en nog veel meer… Het is fijn om op basis daarvan een jaarplanning op te maken.

Groentepakket gewenst? Dat kan: Vanaf 2021 kan je wekelijks een groentepakket kopen op de hoeve. Je betaalt daarvoor op voorhand 1€/dag/persoon. En je beslist zelf voor hoelang en in welke periode je dit wenst. Met die voorafbetaling zal de vzw Hof van Borlo zaden en plantgoed kopen, voor groenten en fruit die jij dan achteraf kan oogsten. Interesse? Mail ons: info@abtshof.be

Ook in 2021 gaan we door met de infomomenten. Maar, wil je graag los van zo’n infomoment langskomen, dan kan dat ook. Stuur een mailtje (mail onderaan) en we bekijken wanneer het kan. Aarzel niet! We kijken er naar uit

We wensen jullie alvast een gelukkig en boeiend nieuw jaar! Eentje zonder rare pandemieën en veel warme menselijke contacten. Hou het gezond en tot volgend jaar!

Noteer alvast in je gloednieuwe agenda:

We laten de geplande zaken lopen. Voorzie altijd een mondmasker. Wij voorzien ruimte en zoveel mogelijk buitenlucht en beperken de groep tot het toegestane maximum.

 • Op 28 en 29/12 staan er nog 2 werkdagen op de kalender, telkens van 10 tot 17u, we zorgen voor soep en brood op de middag.
 • Infomoment met rondleiding op zaterdag 30/01 om 14u

! Voor de activiteiten meld je je aan via info@abtshof.be, zo weten we hoeveel mensen we mogen verwachten en kunnen we de dag goed organiseren. Dank daarvoor

Ons adres: Thewitstraat 17, 3891 Borlo